Олтарният камък, който се намира в сърцето на Стоунхендж в Южна Англия, се оказва от далечните вътрешности на Шотландия - изненадваща находка, която показва, че е много по-стар от всички останали камъни в праисторическия комплекс.

Това също така означава, че архитектите, създали Стоунхендж, по някакъв начин са пренесли този гигантски шесттонен камък на разстояние повече от 700 километра- удивително постижение според изследователите, публикували своите открития в списание Nature.

Тъй като останалите камъни в Стоунхендж са от местен произход или от сравнително близкия Уелс, шотландският произход на олтарния камък хвърля нова светлина върху неолитното общество, отговорно за Стоунхендж, който датира от 3000 г. пр.н.е.

„Това напълно пренаписва взаимоотношенията между неолитното население на целите Британски острови“, казва старши научен сътрудник на Лондонския университетски колеж и съавтор на изследването Роб Иксер. „Науката зад находката е красива и забележителна и ще бъде обсъждана десетилетия напред... Тя е смайваща.“

Анализирайки състава и възрастта му, изследователите откриват, че плочата от пясъчник идва от далечния север на Шотландия, дори може би чак от Оркнейските острови.

Остава въпросът как олтарният камък е попаднал в Стоунхендж?

„Трудността на сухопътния транспорт на такова голямо разстояние на такъв масивен товар от Шотландия, преодолявайки топографските бариери, предполага, че той е бил транспортиран по море“, се казва в статията. „Подобен маршрут демонстрира високо ниво на обществена организация при вътрешнобританския транспорт през неолита.“

„Сериозно подценяваме техните способности и технологии“, казва пред Nature теренният археолог от Университета в Йорк Джим Лиъри, който не е участвал в изследването. „Никога не сме намирали техни лодки, но знаем, че са били в състояние да транспортират по море добитък, овце и кози“.

Без значение как е стигнал дотам - дали чрез влачене по суша или чрез спускане по вода - далечният произход на олтара със сигурност ни дава още по-дълбока оценка на едно от чудесата на света.

Снимка: Unsplash

Виж още: Zoom ще позволи на ИИ аватари да говорят с екипа ви вместо вас