Докато изкуственият интелект отдавна е обект на изследване в популярната научна фантастика, днес той я пише. Това причинява сериозно главоболие на редакторите в популярното списание за научна фантастика и фентъзи Clarkesworld. Списанието спря да приема нови разкази поради изключително голямото увеличение на спама, свързано най-вече с нарастването на популярността на чатботове като ChatGPT.

Не говорим за съзнателни AI с хуманоидни тела, които се разхождат сред нас, или за всемогъщи компютри с натрапчиво човешки емоции, които са се объркали – тези, за които се пише в научната фантастика много преди темата да стане болезнено истинска и редовно се появяват на кориците на Clarkesworld. Но дори днешните алгоритми за генериране на текст причиняват проблеми на редакторите.

Clarkesworld плаща за публикации, които са приети в списанието. Хонорарът се основава на броя на думите от 12 цента на дума, което означава, че по-дългите предложения, ако бъдат приети, могат да донесат разумна парична сума.

Авторите, които се надяват да влязат в списанието, могат да представят всякакъв вид работа за разглеждане, въпреки че има няколко основни правила, които трябва да се следват. Не е лесно да публикувате историята си в списанието, тъй като много талантливи хора искат да направят точно това. Изключително важното правило, което трябва да се отбележи тук, е, че Clarkesworld „не разглежда истории, написани като автори, съавтори или подпомагани от AI в момента“.

Но това не е спряло хората да опитват.

„От първите дни на пандемията наблюдавах увеличаване на броя на изпращанията със спам към Clarkesworld“, пише Нийл Кларк, главен редактор на Clarkesworld в публикация в блог. „Доскоро това бяха почти изцяло случаи на плагиатство, първо чрез замяна на името на автора и по-късно чрез използване на програми, предназначени да направят текста оригинален.“

„Тези случаи често бяха лесни за забелязване и достатъчно редки, за да представляват само малка неудобство. Понякога броят им се вдигаше за месец или два, но като цяло растежът беше много бавен и броят на случаите оставаше нисък.“

Тогава чат ботовете с изкуствен интелект станаха публично достъпен инструмент, на което се приписва огромен скок в опитите за „авторски“ спам към уебсайта оттогава.

Първоначална графика, съставена от Кларк, първо показа степента на проблема. Броят на нежеланите съобщения през януари вече направи по-голямата част от 2022 г. да изглежда нищожна в сравнение с тях. В по-късна актуализация Кларк публикува актуализирана графика от 20 февруари, в която броят на подаванията се е увеличил толкова значително, че е накарал Кларк временно да спре приема.

За малък редакторски екип (или всъщност всеки редакторски екип) няма очевиден отговор как да се справят с внезапен приток на толкова много нередовни публикации. Това може да навреди на автори, които изпращат истории добросъвестно и без да нарушават правилата на списанието, както и показва поредният случай на проблемно внедряване на AI в ежедневна ситуация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо Китай изостава по отношение на изкуствения интелект?