Китайски изследователи успешно тестваха пълен системен модел на технология, който един ден може да предава безжично слънчева енергия от Космоса към Земята.

Прототипна електроцентрала в университета Сидиан в провинция Шанси улавя слънчевата светлина високо над Земята и я преобразува в микровълнови лъчи. След това светлината се предава по въздуха до приемна станция на Земята, където може да се преобразува обратно в електричество. Докато моделът изпраща енергията само на 55 метра във въздуха, изследователите се надяват, че технологията един ден може да бъде разширена, за да препраща енергия от орбитални слънчеви панели към Земята.

Изследователският екип зад него наскоро проведе тестове пред група външни експерти, които потвърдиха успеха му на 5 юни, се казва в съобщение за пресата на университета.

Обещанието за слънчева енергия от Космоса е, че ще премахне най-големия недостатък на технологията за чиста енергия - невъзможността да работи в тъмнина, - като постави панелите в орбита, където могат да избегнат сянката на Земята.

Китай не е единствената страна, която търси технологията. Изследователи от Калифорнийския технологичен институт стартираха космическа слънчева програма след безвъзмездна помощ от 100 милиона долара през 2013 г. Изследователи от Индия, Русия, Обединеното кралство и Франция също проучват възможности, а Япония е особено напреднала в тази област. Докато отделни компоненти на слънчевата технология от Космоса са били тествани преди, китайските изследователи са първите, които успешно тестват модел на пълна система.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Учени твърдят, че може би са засекли интелигентен сигнал от извънземен произход