Не всеки ден учени, свързани с голяма изследователска институция, правят широки твърдения за потенциален първи контакт с извънземна цивилизация.

Екип от китайски учени, сканиращи далечни екзопланети за признаци на живот, казват, че са открили „подозрителни сигнали“, които биха могли да сочат към извънземна цивилизация, според доклад на Science and Technology Daily - официалния вестник на китайското министерство на науката и технологиите. Но те призовават за повишено внимание, докато изследват констатациите.

„Възможността подозрителният сигнал да е някакъв вид радиосмущения също е много висока и трябва да бъде допълнително потвърдена и изключена, което може да бъде дълъг процес“, казва Джанг Тонгжие, главен учен на China ET Civilization Research Group.

Учените откриха необичайните теснолентови сигнали при обработката на данните за 2019 г., получени от сферичния телескоп с петстотин метра апертура (FAST): гигантски радиотелескоп за лов на извънземни, разположен в Югозападен Китай, който също се оказва най-големият по рода си.

Въпреки че твърдението е очевидно огромно, изследователите побързаха да посочат, че може да има и по-прости обяснения за сигналите. Освен това трябва да приемем тези твърдения с недоверие, тъй като тепърва ще видим научна статия, да не говорим за партньорска проверка.

„Това е интересно, но не се вълнувайте много“, написа в Twitter журналистът от SpaceNews Андрю Джоунс.

Масивният телескоп FAST е по-подходящ за задачата за търсене на извънземни цивилизации, отколкото наскоро рухналата обсерватория Аресибо в Пуерто Рико - бивш радиотелескоп, който е бил използван за изследване на нощното небе за признаци на интелигентен живот в миналото. Това е така, защото е по-голям, два пъти по-чувствителен и е в състояние да приема сигнали от много по-широка част от небето благодарение на своя 19-лъчев приемник, твърдят китайските учени.

„Телескопът FAST ще повтори наблюденията на подозрителни сигнали, които вече са били открити, за да идентифицира допълнително и открие нови сигнали“, добавят те.

Въпреки предупрежденията екипът вече е развълнуван от възможността да потвърди потенциално променящото света откритие - или да го отхвърли, разбира се.

„Очакваме с нетърпение телескопът FAST да бъде първият, който открива и потвърждава съществуването на извънземни цивилизации“, казват учените пред вестника.

Но има друг голям проблем, който може да застане на пътя на екипа да потвърди, че всъщност сме осъществили първи контакт: запълнения им график.

Пън Бо, изследовател от Националните астрономически обсерватории, потвърди пред вестника, че вярва, че подозрителните сигнали вероятно са от извънземен произход, „но нямаме време да го идентифицираме“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно ли е цяла планета да бъде космически кораб към друга звездна система?