Китай разкри амбициозните си планове за масово производство на хуманоидни роботи, които според Пекин ще бъдат толкова "революционни", колкото и смартфоните.

В амбициозен проект, публикуван миналата седмица, Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (МПИТ) заяви, че роботите ще "преобразят света".

МПИТ заяви, че до 2025 г. продуктът ще достигне "напреднало ниво" и ще се произвежда масово. То направи тези изявления в целите за развитие, изброени в пътната му карта.

"Очаква се те да се превърнат в нови революционни продукти след компютрите, смартфоните и новите енергийни превозни средства", се добавя в превода на документа.

Bloomberg съобщи, че документът е "с малко подробности, но с големи амбиции". Но някои китайски компании изглежда помагат за сериозното осъществяване на роботизираните амбиции на страната.

Китайският стартъп Fourier Intelligence например заяви, че ще започне масово производство на своя хуманоиден робот GR-1 до края на тази година, съобщи South China Morning Post. Компанията, която има база в Шанхай, заяви пред изданието, че се стреми да достави хиляди роботи през 2024 г., които могат да се движат със скорост 5 км/ч и да носят 50 кг.

Това не е единственият производител на хуманоидни роботи, който увеличава усилията си с цел масово производство. Американската компания Agility Robotics ще открие фабрика за роботи по-късно тази година в Орегон, където планира да създаде стотици свои двукраки роботи, които могат да имитират човешки движения като ходене, приклякване и пренасяне на пакети.

Amazon тества робота Digit на Agility Robotics в изследователски и развоен център близо до Сиатъл, за да види как може да бъде използван за автоматизиране на складовете, но той е само в пилотна фаза.

Дори Tesla разработва свой собствен хуманоиден робот, наречен Optimus или Tesla Bot, както разкри Илон Мъск през 2021 г. Той все още има да извърви дълъг път, преди да е готов за масово производство. Мъск заяви на събитието Tesla AI Day през 2022 г., че за първи път прототипът е вървял "без никаква опора", когато е излязъл на сцената.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китай разкри своите алтернативи на ИИ чиповете на NVIDIA: Huawei, Tencent, Baidu и др. на първа линия