Китайски учени са открили „съвсем нов метод“ за производство на големи количества вода с помощта на лунна почва, донесена от експедиция през 2020 г., съобщи държавната телевизия CCTV.

През 2020 г. китайската мисия Chang’e-5 отбеляза първия случай, в който хора извличат лунни проби от 44 години насам. Изследователи от държавната Китайска академия на науките откриха, че минералите в тази „лунна почва“ съдържат големи количества водород, който при нагряване до много високи температури реагира с други елементи, произвеждайки водни пари.

„След три години задълбочени изследвания и многократни проверки беше открит съвсем нов метод за използване на лунната почва за производство на големи количества вода, който се очаква да осигури важна проектна основа за изграждането на бъдещи лунни научноизследователски станции и космически станции“, заявяват учените.

Откритието може да има важни последици за десетилетния проект на Китай за изграждане на постоянна лунна база на фона на американско-китайската надпревара за намиране и добив на лунни ресурси.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън неведнъж е алармирал за бързия напредък на китайската космическа програма и за възможността Пекин да доминира в най-богатите на ресурси места на Луната.

С помощта на новия метод от един метричен тон лунна почва ще могат да се произведат около 51 до 76 килограма вода, което се равнява на повече от сто 500-милилитрови бутилки вода, или на дневната консумация на питейна вода на 50 души.

Китайската космическа агенция е определила 2035 г. като дата, до която ще бъде построена „основна станция“ на южния полюс на Луната, а до 2045 г. ще бъде добавена и космическа станция, която ще се движи около Луната. Съобщението за откритието идва в момент, когато китайските учени вече провеждат експерименти с лунни проби, донесени през юни от мисията Chang'e-6.

Докато мисията Chang'e-5 донесе проби от близката страна на Луната, Chang'e-6 извлича лунна почва от далечната страна на Луната, която постоянно е обърната с лице към Земята.

Значението на лунната вода надхвърля възможностите за постоянно човешко присъствие. През май НАСА заяви, че водата, открита на Луната, може да се използва за създаване на водородно ракетно гориво, което може да подхрани по-нататъшните космически изследвания до Марс и други дестинации.

Снимка: Unsplash

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия