Често се възхищаваме на най-големите върхове на нашата планета - Еверест, К2, Денали и др., но има една планина, която превъзхожда всички тези гиганти не само с малко, но и с астрономически марж. Олимп Монс е най-големият вулкан в нашата Слънчева система. Той се намира не на Земята, а на Марс.  

Олимп Монс се издига на зашеметяващата височина от около 22 километра с диаметър на основата от около 600 километра. За да представим това в перспектива, Еверест, най-високият връх на Земята с височина около 8.8 километра, е почти 2.5 пъти по-нисък от марсианската забележителност. Мащабът на този марсиански гигант е впечатляващ не само по отношение на височината, но и по отношение на обема и площта му. Олимп Монс заема площ, подобна на тази на Аризона или Италия.

Този щитовиден вулкан има леко наклонена основа - характеристика, типична за щитовидните вулкани на Хавайските острови на Земята, но в много по-голям мащаб. Огромните му размери се дължат на липсата на тектоника на плочите на Марс, което позволява на вулкана да натрупва слоеве лава в продължение на милиони години без прекъсване. Калдерата на върха на Олимп Монс е широка около 80 км, което спокойно би могло да побере целия Париж.

Ако Олимп Монс бъде поставен на Земята, той не само ще се извисява над най-високите върхове, но и ще промени драматично географията и климата на Земята. Например, ако го наложим върху картата на САЩ, той ще покрие значителна част от западните щати, предоставяйки сюрреалистична и страховита гледка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви