Дигитална версия - копие на Земята, може да помогне на учените да моделират по-добре бъдещето на нашата планета и да намерят решения на проблемите, предизвикани от изменението на климата.

Усъвършенстваният модел, наречен Digital Twin Earth, се разработва от Европейската космическа агенция (ESA) и нейните партньори въз основа на данни и изображения от спътници и сензори за наблюдение на Земята. За да работи надеждно, проектът ще изисква нови усъвършенствани алгоритми за изкуствен интелект и мощни суперкомпютри, които в момента се разработват.

ESA стартира проекта Digital Twin Earth през 2020 г. и покани изследователи и технологични компании от цяла Европа да представят своя напредък по време на събитие, наречено PhiWeek, което се проведе от 11 до 15 октомври.

Целта на този планетарен мегамодел е да симулира ефектите от различни природни процеси и човешки дейности върху планетата и да моделира сценарии за бъдеща еволюция. Например учените може да са в състояние да моделират как замяната на производството на енергия от изкопаеми горива в определен регион с възобновяеми електроцентрали променя концентрациите на парникови газове в атмосферата и как това изместване от своя страна влияе върху скоростта на повишаване на морското равнище.

Освен това дигитален модел на Антарктида се разработва от екип, ръководен от учени от Единбургския университет в Шотландия.

Антарктида съдържа 60% от цялата сладка вода на Земята, се казва в изявление на учените. Ако целият този лед се стопи, глобалното морско ниво ще се повиши с огромните 58 метра. Цифровият близнак ще помогне на изследователите да разберат по-добре състоянието на ледената покривка и да проучат процеса на размразяване.

Други частични близнаци се фокусираха върху хидрологията на басейна на река По в Северна Италия и моделирането на сушите в Африка.

Digital Twin Ocean, разработен от Националния институт за океански науки във Франция, разглежда взаимодействието между промените в атмосферата и поведението на океаните. Учените ще използват този модел, за да проучат така нареченото арктично усилване - слабо разбрано явление, при което северните полярни региони се затоплят два пъти по-бързо от останалия свят.

Моделите са проектирани да бъдат лесно достъпни дори за потребители без напреднали технически познания за наблюдение на Земята и моделиране на климата. Управниците и създателите на политики трябва да могат да използват тези модели, за да визуализират промените в екосистемите и да моделират последствията от различни решения, казаха изследователите.

Снимка: ESA

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството