Плановете на Илон Мъск за собствена компания за изкуствен интелект започват да се очертават. Главният изпълнителен директор на Twitter заяви, че иска да "създаде трета опция", която да предизвика OpenAI и Googlе.

В интервю за Fox News Мъск заяви, че мисли да нарече предприятието TruthGPT и че целта ще бъде да се създаде "максимално търсещ истината AI, който се опитва да разбере природата на Вселената" и който "се надява да прави повече добро, отколкото да вреди".

Мъск признава, че ще започне със значителен недостатък спрямо съперниците си, тъй като "започва късно". И както често се случва, не е ясно колко сериозни или далеч напреднали са всъщност плановете му. Но спекулациите за амбициите на Мъск в областта на изкуствения интелект се засилват, тъй като наскоро той подаде документи за бизнес, наречен X.AI Corp. Съобщава се също, че е купил хиляди графични процесори и е наел изследователи от DeepMind за неизвестен проект за AI в Twitter. Не е ясно дали двете инициативи са свързани. Известно е още, че Мъск премества служители в различни свои компании.

Мъск заяви, че мотивацията му произтича от опасенията за посоката на развитие на AI и заплахата, която той може да представлява за човечеството. Забележително е, че той е бил ранен поддръжник на OpenAI, за чието създаване е помогнал през 2015 г. Но след докладвано несъгласие със Сам Oлтман за това кой ще управлява организацията, Мъск се e дистанцирал от организацията. Неотдавна той разкритикува OpenAI за това, че е обособила бизнес с цел печалба и работи с Microsoft.

Снимка: Unsplash

Виж още: ChatGPT има нужда от освежаване на всеки 20 - 50 въпроса