През август 2022 г. Тим Баучер се впуска в революционно пътешествие в света на високотехнологичното творчество и разказването на истории. Въоръжен с въображението си и няколко инструмента за изкуствен интелект, Баучер се пробва в издателската дейност. Целта на мъжа е ясна: да създаде поредица от завладяващи електронни книги, които да обединяват антиутопична научна фантастика с изграждане на свят с помощта на ИИ.

Днес, на прага на издаването на 97-ата си книга, невероятното пътешествие на Баучер му е донесло доста пари и внимание, включително материал в CNN - всичко това в рамките на девет месеца.

Известни като "книгите за ИИ", творбите на Баучер са доказателство за потенциала при подобряване на човешкото творчество. Всяка книга съдържа от 2000 до 5000 думи и от 40 до 140 изображения, генерирани от ИИ. Създаването и публикуването на всяка книга отнема на Бушер приблизително 6 - 8 часа, като някои томове са завършени само за три часа.

Тази изключителна продуктивност е възможна благодарение на инструменти като Midjourney (версия 5.1) за генериране на изображения и ChatGPT (GPT-4) и Anthropic's Claude за генериране на текст.

От август насам Баучер е продал 574 книги, от които е спечелил близо 2000 долара. Свързаните помежду си разкази в книгите му създават мрежа от истории, които завладяват читателите и ги насърчават да продължат да изследват. Много от читателите купуват повторно, като някои от тях са закупили повече от десетина заглавия, а един запален читател е придобил повече от тридесет - удовлетворяващо постижение за Баучер. На цени между 1.99 и 3.99 долара книгите на AI Lore се продават директно на читателите чрез Gumroad, което предлага на Баучер по-голям контрол и по-добра представа за аудиторията му.

В отговор на критиците, които смятат по-кратките произведения за недостатъчни, Баучер подчертава впечатляващата възвръщаемост на своите "неистински книги". Взаимосвързаните разкази предизвикват любопитство и държат читателите ангажирани, което ги кара да купуват по няколко тома в рамките на една сесия.

Баучер сравнява подхода си с пазара на серийна литература от миналото, където читателите с удоволствие се връщали към познати сюжетни светове. ИИ му позволява да отговори на търсенето на бързо производство на съдържание, като същевременно поддържа качеството. Технологията действа като катализатор на творчеството на Баучер, увеличавайки обема на работата му и улеснявайки сложното изграждане на света. Той дори е използвал ИИ за разработване на миниприложения, които рационализират творческия процес. Макар да признава настоящите ограничения на технологиите за изкуствен интелект, Баучер ги приема като характеристики, а не като недостатъци, които отварят врати за нови възможности за разказване на истории.

Противно на опасенията, че изкуственият интелект ще замени творческите професии, Баучер вижда в него мощен инструмент, който подобрява човешките възможности. Той предвижда бъдеще, в което разказването на истории с помощта на ИИ се превръща в норма, позволявайки на авторите и читателите бързо да генерират специфично съдържание. Навлизането на Баучер в издателската дейност е променило творческия му подход, увеличило е производителността и го е свързало с читателите по невъобразим начин. Според статията за него в Newsweek той твърдо вярва, че пресечната точка на ИИ и разказването на истории притежава огромен потенциал и с нетърпение очаква бъдещото развитие.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници