Докато се възхищаваме на шедьоврите на Леонардо да Винчи, Сандро Ботичели и други майстори от Ренесанса, учените са се заели да открият тайната на тяхното творчество. Според проучване, публикувано от Nature Communication, художниците от тази епоха потенциално са експериментирали със смесването на яйчен жълтък в маслената боя, за да помогнат на картините да издържат на влага и да предотвратят набръчкването и пожълтяването им. Изследването на навиците за рисуване на майсторите "може да подобри опазването на безценни произведения на изкуството".

"Има много малко писмени източници за това и досега няма научни трудове, които да изследват темата в такава дълбочина", казва пред CNN авторът на изследването Офели Ранке от Института по машиностроене и механика към Технологичния институт в Карлсруе, Германия.

"Резултатите ни показват, че дори с много малко количество яйчен жълтък може да се постигне невероятна промяна на свойствата на маслената боя, което показва как тя може да е била полезна за художниците."

Снимки: Unsplash

Виж още: Midjourney спря безплатните тестове поради злоупотреби