Ако на Марс наистина има признаци на живот, има вероятност марсоходът Perseverance вече да е преминал над тях.

Снимките от подземния радар показват, че той търси на идеалното място за вкаменен микробен живот.

Докато роботизираният изследовател обикаля през пейзаж на възраст три милиарда години, инструментите му потвърдиха, че поне един марсиански кратер е бил запълнен с вода преди много време.

Учените силно подозираха, че кратерът Джезеро някога е съдържал система от делти, тъй като на повърхността му се забелязват признаците на пресъхнало езерно дъно, захранвано от древна река. Ето защо през февруари 2021 г. на Марс беше изпратен марсоход, който да изследва кратера.

Сега, когато изследователите могат да надникнат под прашната външност на Джезеро, те са по-развълнувани от всякога от възможността Perseverance вече да е открил следи от извънземен живот.

"От орбита можем да видим куп различни отлагания, но не можем да кажем със сигурност дали това, което виждаме, е първоначалното им състояние, или виждаме завършека на дълга геоложка история", обяснява планетарният учен и първи автор Дейвид Пейдж от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

"За да разберем как са се образували тези неща, трябва да погледнем под повърхността."

От всичките седем инструмента на борда на Perseverance радарът за проникване в земята, наричан накратко RIMFAX, е може би най-голямата му суперсила.

Тази система има способността да открива лед, вода или солени разсоли на повече от 10 метра под прашната повърхност и може да картографира слоеве почва и скали на дълбочина до 20 метра.

През голяма част от миналата година Perseverance се движеше покрай западния край на кратера Джезеро и използваше радара си, за да изследва повърхността под него. Събраните от него данни сега предоставиха безпрецедентен поглед под марсианската повърхност, точно на мястото, където учените предполагат, че е имало езеро.

Подземните изображения сега категорично показват, че това предположение е било правилно. Под предполагаемата делта международен екип от изследователи откри доказателства, че кратер на 4 милиарда години, направен от удар на астероид, по-късно е бил запълнен с по-млади седименти и скали.

Констатациите подкрепят предишни данни от RIMFAX от отделно място, които разкриха неочаквани наклони в слоевете седименти, отложени в кратера.

Тези по-млади седименти може да са били пренесени в кратера чрез вода или вулканична дейност, но новите радарни данни от Perseverance показват, че първата хипотеза е по-вероятна. Под западния край на Джезеро хоризонталните пластове от подземни седименти изглежда са се образували във водна среда, която наподобява земно езеро.

Това езеро може да е заемало значителна част от кратера Джезеро, като е възможно да се е простирало навътре до 7 км, въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди това. С течение на времето нивото на водата в езерото е варирало, като ту е набъбвало, ту се е разсейвало. Когато езерото се е отдръпнало, то е създало подобна на делта мрежа от водни пръсти. Когато реката набъбвала, тя отново образувала езеро.

Ако Марс е подобен на Земята, такава дълготрайна водна среда би била идеално място за формиране на микробен живот. Perseverance вече е пробил и заснел няколко проби от седименти точно от този регион.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете