Следващите четирима астронавти подписаха имената си в понеделник (27 ноември) върху част от ракетата, която ще ги изпрати в лунната орбита в края на 2024 г., само след една година.

Екипажът на "Артемида 2", в разгара на лунните тренировки, постави подписите си върху адаптера за техния космически кораб "Орион", който ще бъде монтиран на върха на огромната ракета Space Launch System (SLS). Четиримата астронавти, облечени в дрехи за чисти помещения, извършиха церемониалната дейност в Центъра за космически полети "Маршал" на NASA в Хънтсвил, Алабама.

Адаптерът ще се намира точно под космическия кораб "Орион" на астронавтите по време на мисията им около Луната.

"Адаптерът на "Орион" е малка пръстеновидна структура, която свързва космическия кораб "Орион" на NASA с междинната криогенна степен на ракетата SLS и е изцяло произведена в "Маршал", се казва в съобщението. "Той ще служи като бариера, за да се предотврати навлизането на газове, създадени по време на изстрелването, в космическия кораб."

В състава на "Артемида 2" влизат командир от NASA Рийд Уайзман, пилотът от NASA Виктор Глоувър, специалистът от NASA Кристина Кох и астронавтът на Канадската космическа агенция Джереми Хансен.

Екипажът посещава центровете на космическата агенция в рамките на амбициозното 18-месечно обучение, в което се разработват процедури, тъй като "Артемида 2" е първата човешка мисия на Луната след кацането на "Аполо 17" през 1972 г.

Те също така преминават през обучение с "Орион", както и през медицински процедури, а сравнително скоро трябва да се проведе учение за изваждането на капсулата от морето с NASA и Военноморските сили на САЩ. Самият космически кораб "Орион" завърши първия си тест за включване в Космическия център "Кенеди" (KSC) на 6 ноември преди едно-двуседмично симулирано софтуерно и хардуерно учение за пълна мисия.

Основната степен на ракетата, която се изгражда в монтажното съоръжение Michoud в Ню Орлиънс, беше здраво закрепена на 6 октомври преди тестовете на това, което служителите на NASA наричат "мозък" на ракетата: авиониката и електрическите системи. Двата твърди ракетни ускорителя за "Артемида 2" също се сглобяват в KSC, като се започне с кърмовите възли, които управляват ракетите, докато мобилната ракета за изстрелване в подкрепа на SLS е подложена на тестове за заливане с вода и други изпитания.

Снимка: NASA

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица

 

Тагове: