NASA не само изследва Космоса, но и има страхотно чувство за навременна реакция.

Агенцията сподели тази снимка на нещо, което прилича на страховито лице на Юпитер, точно навреме за Хелоуин.

Владимир Тарасов е направил изображението, като е използвал публично достъпни данни от камерата JunoCam, част от космическия апарат Juno, който в момента обикаля около Юпитер - най-голямата планета в нашата Слънчева система. NASA пише, че апаратът се е намирал на около 4800 мили (7725 км) от облаците на Юпитер, когато данните са били събрани на 7 септември. Заснетият регион се намира на 69° северна ширина, което подчертава уникалната мисия на "Джуно" да изучава полярните региони на планетата, а не само района в близост до екватора ѝ.

"Лицето" на снимката не е истинско лице, разбира се. То е съставено от бурни облаци и бури, заснети точно на границата между деня и нощта, наречена терминатор (разделителната линия между светло и тъмно на изображението). Случвало ли ви се е да погледнете облак в небето и да си помислите, че прилича на куче, котка или лице? Това се нарича парейдолия - научен термин, който описва как съзнанието ни може да ни накара да мислим, че виждаме лица и модели в иначе случайни неща.

"Лицето", което Тарасов е открил, много прилича на герой от класически епизод на "Зоната на здрача" - антологичното телевизионно шоу на CBS, създадено от Род Серлинг, което е популярно и до днес. Както "Окото на наблюдателя", така и "Маските" включват герои, които много приличат на това лице на Юпитер:

Възможно е в данните от мисията "Джуно", която пристигна на Юпитер на 4 юли 2016 г., да има и други лица или обекти, които чакат да бъдат открити. Камерата JunoCam е изцяло посветена на работата с обществеността, като членове на публиката обработват изображенията с помощта на различни техники. NASA предоставя данните тук, а повече информация за своята програма за гражданска наука има тук. Изображенията там са повече от полезни за разглеждане, дори и да не виждате лице.

Снимка: NASA

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат