Ново научно изследване черпи вдъхновение от вид насекомо, еволюирало преди 130 милиона години, за подобряване на навигационните системи в безпилотни самолети, роботи и орбитални спътници.

Бръмбарът е първият известен вид, който използва Млечния път през нощта за навигация, като се фокусира върху купа от звезди като отправна точка за търкаляне на топки тор по права линия.

Шведски изследователи правят това откритие през 2013 г., а десетилетие по-късно австралийски инженери моделират същата техника, използвана от торния бръмбар, за да разработят сензор за изкуствен интелект, който може точно да измерва ориентацията на Млечния път при слаба светлина.

Инженерът по дистанционно наблюдение от Университета на Южна Австралия проф. Яван Чал и неговият екип от докторанти са използвали компютърно зрение, за да докажат, че голямата ивица светлина, която образува Млечния път, не се влияе от размазване при движение, за разлика от отделните звезди.

„Нощните бръмбари движат главата и тялото си интензивно, когато търкалят топки тор по полето, като се нуждаят от фиксирана ориентировъчна точка в нощното небе, която да им помага да се движат по права линия“, казва проф. Чал. „Малките им сложни очи затрудняват различаването на отделните звезди, особено по време на движение, докато Млечният път е добре видим.“

В поредица от експерименти с помощта на камера, монтирана на покрива на автомобил, изследователите заснемат изображения на Млечния път, докато автомобилът е неподвижен или се движи. Използвайки информацията от тези изображения, те са разработили система за компютърно зрение, която надеждно измерва ориентацията на Млечния път, което е първата стъпка към изграждането на навигационна система.

Водещият автор - докторантът Йитинг Тао - казва, че сензорът за ориентация може да бъде резервен метод за стабилизиране на сателити и да помогне на дронове и роботи да се ориентират при слаба светлина дори когато има много размазване, причинено от движение и вибрации.

„За следващата стъпка искам да поставя алгоритъма на дрон и да му позволя да контролира самолета по време на полет през нощта“, казва Тао.

Слънцето помага на много насекоми да се ориентират през деня, включително на оси, водни кончета, медоносни пчели и пустинни мравки. През нощта Луната също е отправна точка за нощните насекоми, но тя невинаги е видима, поради което бръмбарите и някои молци използват Млечния път за ориентация.

Това е ново потвърждение за известния факт, че зрението на насекомите отдавна вдъхновява инженерите в областта на навигационните системи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Отломки от метеорити, удряли Марс, са достигнали до нашата планета