Често срещано упражнение в детството е да си представите коя държава бихте срещнали, ако прокарате права линия до противоположния край на света. Бихте ли се озовали в Китай? Или Австралия? Или може би бихте се отправили към някой малък остров, за който не сте чували. Е, вече не се чудете. Вече има карта на Антиподите, която ще ви покаже къде бихте се озовали, ако започнете да копаете (и не загинете от огненото ядро на Земята).

Увлекателната карта представлява интерактивен поглед към този мисловен експеримент. За да я използвате, просто въведете адреса или града, от който искате да започнете пътуването си. След това картата, базирана на Google, ще ви покаже къде ще се озовете от другата страна. Ако планирате начална точка в Северна Америка или в по-голямата част от Европа, бъдете готови да се намокрите; независимо от това къде започвате, вероятно ще се окажете в средата на океана. Това обаче не е нещо необичайно. Според създателите на картата "по-голямата част от местата на сушата нямат сухоземни антиподи".

Посетете Картата на антиподите, за да начертаете тези пътешествия за себе си. А ако искате скоро да стигнете до сушата, опитайте списъка им с градове с антиподи.

Снимка: Unsplash/Antipode

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате

Тагове: