Специалисти от Оксфордския университет може би са разрешили една от най-големите пречки пред разширяването на достъпа до слънчева енергия. Учени от катедрата по физика на университета са създали свръхтънък слой материал, който може да се прилага върху външната страна на обекти с достъп до слънчева светлина вместо обемисти слънчеви панели на силициева основа.

Свръхтънкият и гъвкав филм е направен чрез подреждане на слоеве от поглъщащи светлината слоеве перовскит с дебелина малко над един микрон. Новите материали са също така 150 пъти по-тънки от традиционна силициева пластина и могат да осигурят 5% по-висока енергийна ефективност от традиционните еднослойни силициеви фотоволтаици, се посочва в изявление, публикувано от Оксфордския университет.

Д-р Шауифенг Ху, постдокторант в катедрата по физика на Оксфорд, казва, че според него "този подход може да позволи на фотоволтаичните устройства да постигнат много по-голяма ефективност, надхвърляща 45%".

Този нов подход към технологията за слънчева енергия може да намали и цената ѝ. Благодарение на своята тънкост и гъвкавост те могат да се прилагат върху почти всяка повърхност. Това намалява разходите за строителство и монтаж и може да увеличи броя на фермите за слънчева енергия, произвеждащи по-устойчива енергия.

Тази технология обаче все още е в етап на изследвания и университетът не споменава дългосрочната стабилност на новоразработените перовскитни панели. Преминаването от 6 на 27% ефективност на слънчевата енергия за пет години е впечатляващо постижение, но според Министерството на енергетиката на САЩ стабилността винаги е била ограничена в сравнение с фотоволтаичната технология. В проучване от 2016 г. в научното списание Solar Energy Materials and Solar Cells също се отбелязва, че перовскитът може да осигури "ефективно и евтино производство на енергия", но също така има "слаба стабилност" поради чувствителността си към влага.

Слънчевата енергия също се превърна в по-евтин вариант за захранване само през последното десетилетие. По данни на Лабораторията за данни за глобалните промени през последните 10 години разходите за фотоволтаични технологии са намалели с 90%.

Нови ферми за слънчева енергия се появяват навсякъде по света. По-рано този месец Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че превръща в соларна ферма парче земя с площ 8000 акра, на което някога са се намирали части от програмата за ядрени оръжия, известна като проекта "Манхатън". Миналия месец Google инвестира в тайванска соларна компания за изграждане на 1-гигаватна електроцентрала в региона.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel пропуснал златна възможност да инвестира в OpenAI през 2018 г.