В продължение на почти 10 години четириколесният робот Curiosity на НАСА се изкачва по подножието на планината Шарп - висока планина на Марс, която се издига над древен кратер, разкривайки загадки с всеки свой слой. В последното си откритие марсианският изследовател се натъкна на поле от скали, направени от чиста сяра - химичен елемент, който може да съдържа ценни сведения за водното минало на Червената планета.

Наскоро марсоходът Curiosity премина през скала, като случайно я разчупи. Вътре имаше блестящи жълти кристали, за които учените по-късно установиха, че са елементарна сяра, съобщиха от НАСА. Въпреки че минерали на основата на сяра (смес от сяра с други материали) са откривани на Марс и преди, това е първото откритие на скали, направени от чиста сяра. А на Марс може да има цял куп такива, но учените не са сигурни как са се образували.

„Да откриеш поле от камъни от чиста сяра е като да намериш оазис в пустинята“, казва в изявление Ашвин Васавада, учен по проекта „Кюриосити“ в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Това не би трябвало да е там, така че сега трябва да го обясним.“

Чистата сяра е без вкус и мирис и се среща естествено във вулканичните райони в резултат на окислението на сероводорода. Но този конкретен регион, който Curiosity изследва, не е показал никакви признаци на минала вулканична дейност. Чиста сяра може да се образува и чрез окисление на редуцирани серни съединения по пътя на микробната дейност. В този случай откриването на сяра на Марс може да бъде полезно при търсенето на древен микробен живот на Червената планета.

Марсоходът изследва Гедиз Валис - криволичещ канал, който може би е бил издълбан от древна река, оставила след себе си 2-километрова пътека от камъни и седименти. Изследвайки този регион, машината събира сведения за места в древния терен на планетата, които биха могли да осигурят хранителните вещества, необходими за евентуалното формиране на микробен живот на Марс.

Curiosity не можа да изтръгне проба от серните скали, тъй като те бяха твърде малки и крехки, но откри голяма скала наблизо, която екипът нарече „Мамутските езера“. Марсоходът използва бормашина, прикрепена в края на 2-метрова роботизирана ръка, за да направи дупка в скалата и да вземе проби, които могат да бъдат анализирани от бордовите инструменти вътрешността на марсохода.

Снимка: Unsplash/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Виж още: Дните на Земята ще нарастват с бързи темпове с топенето на полярния лед