През изминалата седмица компанията Boston Dynamics пенсионира известния си хуманоиден робот HD Atlas след 11 години тичане, обръщане, танцуване и паркур. В сряда компанията представи неговия наследник. Новият изцяло електрически Atlas е по-силен от HD Atlas и има по-широк диапазон на движение.

Новият Atlas определено прави едно нещо, което HD Atlas не можеше - да се изправи напълно от легнало положение. Въпреки това начинът, по който роботът се изправя от земята, кара някои хора да се страхуват.

Вместо да се преобръща и да се изтласква нагоре с ръце, новият Атлас сгъва краката си изцяло назад, като коленните и тазобедрените стави се въртят почти докрай, след което се изтласква нагоре, докато останалата част от тялото му се разгъва. Главата се завърта на 180 градуса към камерата, докато роботът върви пълзящо назад.

Новият видеоклип на Атлас беше достатъчен, за да попадне роботът в Reddit подгрупата Oddly Terrifying, където потребителят Jean_velvet се пошегува: "Не мисля, че може да се случи нещо лошо от създаването на машини с по-високи нива на движение от всяко живо същество на планетата."

В интервю за IEEE Spectrum главният изпълнителен директор на Boston Dynamics Робърт Палтър заяви: "Нашето изрично намерение беше той да не прилича на човек" и въз основа на видеото, на което Атлас стои, изглежда, че компанията е успяла да постигне тази цел.

Снимка: Boston Dynamics

Виж още: Boring Phone е антитеза на модерния смартфон от HMD Global и Heineken

 

Тагове: