В момента Китай се кичи с повечето златни медали в състезанията по тенис на маса на Олимпийските игри в Париж, но междувременно робот с изкуствен интелект от Google DeepMind е постигнал "аматьорски резултати на човешко ниво" в този спорт.

В проучване, публикувано в статия в Arxiv тази седмица, дъщерното дружество на Google за изкуствен интелект очертава начина на функциониране на робота заедно с кадри, на които той се справя с желаещи ентусиазирани играчи на пинг-понг с различни умения.

Според DeepMind роботът с хилка е трябвало да бъде добър в уменията на ниско ниво, като връщане на топката, както и в по-сложни задачи, като дългосрочно планиране и разработване на стратегии. Той също така играе срещу опоненти с различни стилове, като използва огромни количества данни, за да усъвършенства и адаптира подхода си.

Роботизираната ръка - и нейната 3D отпечатана хилка - спечели 13 от 29-те игри срещу човешки опоненти с различни нива на умения в играта. Тя спечели 100% от мачовете срещу "начинаещи" и 55% срещу "средно напреднали" играчи. Въпреки това тя загуби всеки път, когато се изправи срещу "напреднал" противник.

DeepMind заяви, че резултатите от неотдавнашния проект представляват стъпка към целта за постигане на бързина и производителност на нивото на човека при изпълнение на задачи в реалния свят - Светият граал за общността на роботиката.

Компанията допълни още, че подходът ѝ е довел до "състезателна игра на човешко ниво и робот агент, с който хората всъщност се забавляват". Наистина изглежда, че участниците в демонстрационните видеоклипове, които не са роботи, се забавляват.

Google DeepMind не е единствената компания за роботика, която избира тенис на маса за обучение на своите системи. Този спорт изисква координация между ръцете и очите, стратегическо мислене, бързина и адаптивност, което го прави подходящ за обучение и тестване на тези умения в роботи, задвижвани от ИИ.

"Първият в света робот - учител по тенис на маса", е признат през 2017 г. от Световните рекорди на Гинес през 2017 г.

Снимка: Unsplash/Google DeepMind

Виж още: Лаптоп за всички, които искат да превърнат идеите си в реалност по най-бързия и лесен начин