Ако човечеството ще има дългосрочно присъствие на Луната, то ще се нуждае от надеждни комуникации - и оръжейният гигант Lockheed Martin смята, че може да осигури тази връзка. Компанията е създала отделно звено, посветено на лунната инфраструктура, на име Crescent Space, чийто първи проект е сателитна мрежа от Луната до Земята. Parsec, както се нарича мрежата, използва съзвездие от малки лунни спътници, за да осигури непрекъсната връзка между астронавтите, тяхното оборудване и хората у дома. Системата ще осигурява и помощ за навигация.

Технологията трябва да помогне на изследователите да поддържат връзка и да подпомогне промените в курса на космическите кораби. Както обясняват от Lockheed Martin, тя може да се окаже жизненоважна за бъдещите посетители. Възлите на Parsec създават лунен еквивалент на GPS, като дават на астронавтите точните им позиции и указания за връщане в базата. Екипажът на лунохода може да знае как да се върне у дома, без да навлезе в опасен кратер например.

Първите възли Parsec на Crescent трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 2025 г., а Lockheed Martin ще осигури спътниците. И преди да попитате: да, компанията явно се надява на големи клиенти. Главният изпълнителен директор Джо Ландън (бивш вицепрезидент на Lockheed Martin Space) твърди, че Crescent е "добре позициониран" за подпомагане на кацането на NASA на Луната с Artemis и други изследователски мисии.

Стартирането може да изглежда преждевременно, предвид че програмата на NASA Artemis дори няма да извърши прелитане до Луната до края на 2024 г., а кацане - в края на 2025 г. Въпреки това вече има ясна надпревара към Луната, която включва националните усилия на САЩ и Китай, както и частни проекти като лунния туризъм на SpaceX. Crescent би могъл да помогне на Lockheed Martin да се възползва от тази надпревара, без да нарушава съществуващите си дейности.

Снимка: Crescent Space

Виж още: NASA ще определи екипажа на Artemis на 3 април - първите лунни астронавти от 50 години