Остава една седмица до обявяването на събитие, което се случва веднъж за цяло поколение: имената на първите от десетилетия насам астронавти, които ще се отправят към Луната.

На 3 април NASA и Канадската космическа агенция (CSA) заедно ще представят тримата американци и един канадец, определени да поемат към Луната с кораба Artemis 2, който ще бъде изстрелян не по-рано от ноември 2024 г. Квартетът ще обиколи Луната по време на първата в историята човешка лунна мисия след кацането на Apollo 17 през декември 1972 г.

NASA обещава, че програмата Artemis ще бъде по-представителна за човешката популация, отколкото беше Apollo, но кои точно астронавти ще летят, все още са чиста спекулация, тъй като всички страни пазят тази информация в строга тайна до обявяването.

Голямото събитие ще се проведе от Елингтън Фийлд (близо до космическия център "Джонсън") в Хюстън и ще бъде предавано на живо по телевизията на NASA, както и на Space.com. Началото на церемонията е насрочено за 11 ч. в понеделник (3 април).

Artemis 2 е важен момент за NASA, тъй като за първи път от половин век насам човек се доближава до Луната. Множество президенти се опитваха и не успяваха да стартират лунни програми през десетилетията след Apollo, но им липсваше двупартийна воля, тъй като Студената война, която помогна да се стимулират първите лунни мисии, избледня на заден план.

50 години по-късно нещата са много по-различни. Например вече не е необходимо правителствата сами да поемат всички разходи. Частните космически компании могат да доставят част от критичния хардуер и да препродават тази работа на други клиенти. Примери за това са космическият кораб Starship на SpaceX, който трябва да приземи Artemis 3 на лунната повърхност не по-рано от 2025 г. Компаниите Axiom Space и Collins Space също ръководят екип за разработване на скафандри за лунни мисии.

За да намали още повече разходите, NASA също така определи различна структура на изследванията чрез споразуменията Artemis, подписани понастоящем от 23 държави. Споразуменията представляват рамка за мирно изследване на Kосмоса, която в по-кратък срок ще обедини икономическите ресурси на други държави, желаещи да отидат на Луната.

За разлика от 60-те години на миналия век, когато космическите изследвания бяха млада индустрия с малко участващи държави, по този начин NASA ще сподели разходите за лунните изследвания на Artemis с големи играчи като Европейската космическа агенция и Япония. Нишови играчи като Канада също ще предоставят критично важен хардуер. Канада например е известна с това, че повече от 40 години предоставя космически роботи за NASA.

Съобщението от 3 април относно Artemis 2 следва големи новини за Канада, обявени през последните дни; страната планира да продължи участието си в МКС още шест години до 2030 г., което ще позволи на консорциума да използва канадската роботика по-дълго време. Съобщението беше направено миналата седмица, когато президентът на САЩ Джо Байдън беше на посещение в канадската столица Отава.

Приносът на Канада в МКС е малък - едва 2.3% според CSA, но роботиката е съществена част, като се има предвид, че Canadarm2 се използва за акостиране на космически кораби и излизане в открития Космос, а всички роботи се използват за поддръжката на МКС.

Снимка: Unsplash

Виж още: Изкуственият интелект може да помогне в търсенето на живот на Марс