Неизвестно досега същество, живяло преди около 240 милиона години, е открито от учени в Германия.

Новоидентифицираният вид, наречен Rutiotomodon tytthos, е трилофозавър - група гущероподобни влечуги, които са обитавали Земята през триаския период (преди около 252-201 млн. години), или приблизително по времето, когато са се появили динозаврите.
Трилофозаврите са донякъде близкородствени с динозаврите, тъй като имат общ предшественик и са част от същата по-широка група животни, известна като архозороморфи. Архозороморфите включват подгрупа, наречена архозаври, както и най-близките им роднини. Трилофозаврите са сред тези родствени подгрупи.

В геоложкото минало архозаврите са били представени от динозаври, с изключение на птиците, птерозаврите и различни видове, близки до тези основни линии. Днес те са представени от крокодили и птици.
Трилофозаврите са били специализирани всеядни и тревопасни животни, чиято екологична роля впоследствие е била запълнена от гущерите и техните роднини. Преди това трилофозаврите са били познати само от вкаменелости, датиращи от късния триас (преди около 237-201 млн. години), които са били открити в САЩ и Великобритания.
Но неотдавнашното откритие разширява сведенията за тези особени влечуги и обхваща почти целия триаски период. Новоидентифицираният вид е описан въз основа на вкаменелости, открити в кариера за варовик, разположена близо до село Ешенау, Германия.

"Новият вид, възстановен от две частични челюсти, е първата категорична находка на трилофозаври от континентална Европа и от средния триас - преди около 240 милиона години", казва Ханс-Дитер Зюс, автор на изследването от Националния природонаучен музей "Смитсониън" във Вашингтон, окръг Колумбия, пред Newsweek.

Разкрита досега зъбна корона, намерена в Нова Скотия, Канада, е първото доказателство за трилофозавър от средния триас. Изследователите обаче не успяват да определят какъв вид представлява вкамененият зъб.


Rutiotomodon tytthos е имал вид на гущер и вероятно е бил дълъг около 50 сантиметра според размера на откритите челюсти. Муцуната му е имала малък клюн, а челюстите са съдържали плътно подредени зъби с широки коронки, които са били използвани за раздробяване на растителна храна. Откритията показват, че трилофозаврите може да са имали по-разнообразна храна, отколкото се предполагаше досега.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита