Астрономи откриха, че "супа" от молекули в далечен облак, в който се формира звезда, съдържа съединения, смятани за основни градивни елементи на живота.

Тези молекули могат да допринесат за изграждането на аминокиселини, които сами по себе си са в основата на генетичния материал и се смята, че са били от съществено значение за развитието на първите микроорганизми на Земята.

Пребиотичните молекули са открити в звезден куп в рамките на молекулярния облак Персей, наречен IC348. Звездите в клъстера се оценяват като много млади, на възраст между 2 и 3 милиона години. За сравнение нашето Слънце на "средна възраст" е на около 4.6 милиарда години.

"Облакът е необикновена лаборатория за органична химия", казва в изявление Сюзън Иглесиас-Грот, учен от Института по астрофизика на Канарските острови (IAC) и съавтор на изследването. "Това са сложни молекули от чист въглерод, които често се срещат като градивни елементи за ключовите молекули на живота."

Облакът Персей, широк 500 светлинни години, в който са открити тези молекули, е един от най-близките до Слънчевата система активни региони на звездообразуване, отдалечен само на 1000 светлинни години.

Много от младите звезди, открити в звездни купове в облака, са заобиколени от дискове от газ и прах. Именно в тези "протопланетни дискове" плътни струпвания на материал се разрушават под въздействието на гравитацията, за да образуват планети, луни, астероиди и комети - обичайните градивни елементи на планетарните системи, които възникват в процес, подобен на този, който някога е породил нашата Слънчева система.

Откриването на пребиотични молекули на такова място и толкова близо до звездния куп IC348 може да означава, че при формирането на млади планети те акретират материал, съдържащ молекули, които в крайна сметка допринасят за формирането на сложни органични молекули.

"Тези ключови молекули може да са били доставени на зараждащите се планети в протопланетните дискове и по този начин да са помогнали там да се създаде път към молекулите на живота", казва Мартина Марин-Добринчич, учен от Политическия университет в Картахена и съавтор на изследването.

Иглесиас-Грот, който през 2019 г. също откри гигантски въглеродни молекули, наречени фулерени, в същия облак, и екипът откриха наличието на молекулярен водород (H2), хидроксил (OH), вода (H2O), въглероден диоксид (CO2) и амоняк (NH3), както и няколко молекули на въглеродна основа. Последните молекули биха могли да играят роля в образуването на по-сложни въглеводороди и пребиотични молекули, включително циановодород (HCN), етан (C2H6), хексатрин (C6H2) и бензен (C6H6).

Екипът открива и по-сложни молекули като полициклични ароматни въглеводороди (PAH) и повече фулерени под формата на въглерод-60 (C60) и въглерод-70 (C70).

"IC 348 изглежда е много богата и разнообразна по отношение на молекулното си съдържание", казва Иглесиас-Грот. "Новото е, че виждаме молекулите в дифузния газ, от който се формират звездите и протопланетните дискове."

"Спектроскопският капацитет на телескопа "Джеймс Уеб" би могъл да предостави подробности за пространственото разпределение на всички тези молекули и да разшири настоящото търсене до други, които са по-сложни, давайки по-висока чувствителност и разделителна способност, които са от съществено значение за потвърждаване на много вероятното наличие на аминокиселини в газа в този и в други региони на звездообразуване", заключи Иглесиас-Грот.

Снимка: Gabriel Pérez Díaz (IAC)

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.