Орион е едно от най-разпознаваемите съзвездия на нощното небе и в рамките на съзвездието има изключително красива мъглявина. NASA наскоро публикува зашеметяващо изображение на мъглявината, която показва деликатните структури от прах и газ.

Структурата на мъглявината се формира от големи звезди, излъчващи радиация, която засяга облаците прах. „Две огромни кухини, които доминират в облака, са издълбани от гигантски звезди (невидими на това изображение), които могат да отделят до един милион пъти повече светлина от нашето Слънце“, обяснява NASA. „Всичката тази радиация разбива прашинки там, помагайки за създаването на двойката кухини. Голяма част от останалия прах се помита от ветрове от звезди или когато звездите умират от експлозивна смърт като свръхнови.“

Изображението съчетава данни от вече пенсионирания космически телескоп Spitzer и сегашния Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE), сега известен като NEOWISE. Spitzer, който бе изваден от употреба през 2020 г., погледна в инфрачервената дължина на вълната, за да надникне през праха и да види вътрешната структура на обекти като мъглявини. Що се отнася до NEOWISE, телескопът сега наблюдава небето за близки до Земята обекти като астероиди, но също така създава карти на цялото небе, показващи как небето се променя с течение на времето.

Допълнителни данни за изображението идват също от вече бившия космически телескоп Herschel на Европейската космическа агенция, който добавя данни за далечните инфрачервени и микровълнови дължини на вълните. В изображението на мъглявината Орион областите със синя светлина представляват области с топъл прах, докато областите с червено представляват по-студен прах. Червените зони са студени до минус 260 градуса по Целзий и обикновено са около външния ръб на мъглявината, докато в центъра на мъглявината прахът е по-горещ поради образуването на звезди там.

Звездите ще продължат да се образуват в региона, тъй като прахът и газът се събират заедно, за да образуват възли, които привличат повече материал, докато в крайна сметка се срутят под действието на гравитацията, за да образуват сърцето на нова звезда.

Снимка: NASA

Виж още: Откриха нова най-близка черна дупка до Земята