Герт-Ян Оскам, 40-годишен мъж от Нидерландия, може да ходи за първи път от 12 години насам.

Оскам, който е парализиран след инцидент с велосипед през 2011 г., се учи да ходи отново благодарение на имплантирания в тялото му "мозъчно-гръбначен интерфейс". Безжичните електронни импланти създават пряка неврологична връзка между мозъка и гръбначния стълб на Оскам, за да декодират и предават мислите му в команди за движение на краката и стъпалата му.

Резултатите са първите в медицината и са публикувани в списание Naturе.

С помощта на имплантите Оскам е успял да възстанови естествения контрол върху движението на краката си, което му позволява да стои, да ходи и дори да изкачва стълби. Въпреки че повечето хора със сигурност приемат тази способност за даденост, Оскам е особено развълнуван, че вече може да стои в бара, за да пие с приятелите си.

"Това просто удоволствие представлява значителна промяна в живота ми", казва Оскам в прессъобщение от Федералната политехническа школа в Лозана (EPFL), швейцарския университет, който ръководи проекта.

"За да ходим, мозъкът трябва да изпрати команда до областта на гръбначния мозък, която отговаря за контрола на движенията", казва Грегоар Куртен, невролог и професор в EPFL. "Когато има увреждане на гръбначния мозък, тази комуникация се прекъсва. Нашата идея беше да възстановим тази комуникация с помощта на цифров мост."

Оскам претърпява две операции - една на мозъка и друга на гръбначния мозък - за да бъдат поставени имплантите. През 2021 г. хирурзите на Оскам извършиха краниектомия и създадоха два кръгли разреза от двете страни на черепа му, за да поставят два дисковидни импланта.

Имплантите се свързват със сензори на шлема, за да изпращат сигнали до отделен, втори имплант на гръбначния мозък на Оскам, който да активира нервите му. Оскам трябва да носи и външен процесор, подобен на раница.

След процедурата Оскам трябва да премине през тренировки под наблюдение, за да се научи отново да ходи и да стои.

"В рамките на пет до десет минути успях да контролирам бедрата си", казва той.

С надеждата за повече движение в перспектива Оскам е тренирал няколко седмици, докато е можел да стои и да ходи с проходилка. Сега Оскам може да изминава поне 100 метра през повечето дни и да стои, без да се държи за повърхност или конструкция в продължение на няколко минути според CNN.

В други, също толкова редки случаи имплантите и целенасочените електрически импулси са позволили на няколко избрани парализирани лица да си възвърнат известна подвижност. Системата, използвана от Оскам, обаче е първата по рода си, тъй като има както мозъчни, така и гръбначни импланти и е проектирана така, че да позволява по-плавни и по-малко роботизирани движения. За разлика от другите Оскам може хипотетично да се движи по различни терени, без да се налага да спира и да пренастройва системата си.

Системата все още е в експериментален стадий и не е широко достъпна. Изследователите заявиха, че ще минат още много години, преди подобно лечение потенциално да бъде предложено на други пациенти, живеещи с парализа или последици от инсулт.

Снимка: Unsplash

Виж още: Швеция направи първата постоянна пътна настилка за зареждане на е-коли в движение