Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск е разследвана от Министерството на транспорта на САЩ (USDOT), след като се появиха обвинения, че може да е транспортирала незаконно устройства с патогени, извадени от маймуни.

Група за хуманно отношение към животните изрази загриженост в писмо, изпратено до USDOT тази седмица, с молба да разследва компанията Neuralink на Мъск „за нарушения на федералния закон за транспортиране на опасни материали и да я глоби съответно“.

Neuralink има за цел да разработи устройство, способно да контролира компютър, когато е имплантиран в мозъка. Компанията обаче вече е изправена пред федерално разследване след предишни твърдения за малтретиране на животни и прибързани експерименти, водещи до ненужни смъртни случаи.

Писмото е написано от Лекарския комитет за отговорна медицина (PCRM), организация с нестопанска цел, която се застъпва срещу използването на животни в медицински изследвания. Това е същата организация с нестопанска цел, която миналата година твърдеше, че Neuralink е нарушила Закона за хуманно отношение към животните при отношението си към животни, използвани за тестване на нейната технология.

Neuralink представлява „сериозен и постоянен риск за общественото здраве“ поради неправилното боравене с импланти, отстранени от маймуни, се казва в писмото на групата, получено от Ройтерс. Например имплантите може да са били замърсени с устойчиви на антибиотици стафилококи, херпес B вирус и други патогени. Служителите на Neuralink „изглежда са опаковали и транспортирали небезопасно“ тези замърсени материали, потенциално защото самите те не са преминали законово изисквано обучение за безопасност.

„Приемаме тези твърдения много сериозно“, каза говорител на USDOT пред The Verge в имейл относно писмото на PCRM. „Провеждаме разследване, за да гарантираме, че Neuralink е в пълно съответствие с федералните разпоредби и предпазва работниците и обществеността от потенциално опасни патогени.“

Мъск разкри през 2019 г., че Neuralink е имплантирала своето устройство в маймуна, която впоследствие е „способна да контролира компютър с мозъка си“. Оттогава Neuralink показва видеоклипове на маймуни, които изглежда играят видеоигри и произнасят думи с помощта на устройствата, поставени в главите им. Neuralink постави импланти и в прасета.

Въпреки тези експерименти Neuralink изостава много в усилията си да тества устройствата върху хора. Тази цел преди това беше планирана за 2020 г. и оттогава беше изместена за потенциално някъде тази година. Съобщава се, че пропуснатите крайни срокове са засилили натиска върху изследователите да ускорят работата си с риск да навредят на животните, с които работят в процеса. Сега изглежда, че бързината може да изложи и хората на риск.

Този месец PCRM получи комуникации между Neuralink и своя бивш партньор, Калифорнийския университет - Дейвис за това как да се справят с устройствата, отстранени от животни. Служителите на университета „многократно изразиха загриженост“ за това как Neuralink взе и върна експлантирани устройства от своя калифорнийски Национален изследователски център за примати през 2019 г., според организацията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво предвижда един от най-влиятелните трендспотъри в света за следващата година