Изкуственият интелект е обявен за бъдещето на Земята, а според двойка учени, които се занимават с търсене на извънземен интелект (SETI), той може дори да позволи на извънземните да разговарят с нас - или поне с една наша версия.

В редакционна статия за Scientific American астрономът от Института SETI Франч Марчис и изследователят от НАСА Игнасио Г. Лопес-Франсоа се обединяват като "учени, любопитни за извънземните", за да се застъпят за версия на изкуствения интелект, която работещите в съответните области наричат "изпращане на съобщение на извънземен интелект", или накратко METI.

Въпреки потенциалните неясни последици хората се занимават с METI от времето, когато поглеждаме към Космоса. От началото на 60-те години на миналия век ние, земляните, изпращаме в отвъдното всичко - от музика и научни формули до морзова азбука и карти - с надеждата да получим обратна връзка, макар че досега опитите за комуникация с извънземни са били напразни.

Според Марчис и Лопес-Франсоа тези усилия на METI могат да бъдат подобрени единствено чрез въвеждането на нещо толкова интерактивно като голям езиков модел (LLM) на ИИ. По-специално те твърдят, че трябва да изпратим такъв модел в Космоса, за да може той да говори вместо нас.

"Извънземните биха могли", пише дуото, "да научат един от нашите езици, да задават на LLM въпроси за нас и да получават отговори, които са представителни за човечеството."

С нарастващия брой изследвания за потенциално стотици милиони обитаеми екзопланети само в нашата галактика Млечен път тези учени вярват, че "няколко от тези светове биха могли да приемат технологични цивилизации, които са любопитни да се срещнат с нас и да научат повече за нас".

Макар че някой може да възрази, че сегашните ни ЛЛМ дори не са достатъчно усъвършенствани, за да могат хората да получат много ценна комуникация от тях, учените от инициативата SETI заявиха, че някои модели с отворен код като тези, направени от Meta и Mistral, вече биха могли да бъдат достатъчно добре настроени, за да действат като човешки емисари.

След създаването на човешко представяне, подходящо за звездите, тези езикови модели могат да бъдат компресирани чрез квантов процес, който пренася огромни набори от данни върху по-малки набори. След това те биха могли да бъдат изпратени в Космоса с помощта на няколко метода - включително радио, лазерни или дори комуникации с медни дискове - които биха могли да направят предаването на всеки LLM възможно най-бързо (въпреки че Марчис и Лопес-Франсоа признаха, че има някои огромни технологични пречки, които първо трябва да бъдат преодолени).

"Като изпратим добре подбрани големи езикови модели в Космоса", заключават те, "ще отворим вратата за безпрецедентен обмен с извънземни интелигенции, гарантирайки, че нашето наследство ще пребъде, дори когато ние може би няма да бъдем".

Снимка: Unsplash

Виж още: Вдъхновяващи 20 проекта, носители на наградата A’Design Award