Илон Мъск, съосновател на Neuralink, заяви, че първият човек вече е получил имплант от стартъпа за мозъчни чипове. Милиардерът и собственик на X/Twitter направи съобщението в платформата си за социални медии в понеделник вечерта. "Първият човек получи имплант от @Neuralink вчера и се възстановява добре", написа той и добави: "Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни шипове".

След дългогодишни отлагания през май миналата година Neuralink обяви, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ е одобрила стартирането на тяхното "първо клинично проучване при хора". Двигателните увреждания и уврежданията на гръбначния мозък са били във фокуса на ранните проучвания на стартъпа, тъй като тази технология може да позволи на парализирани лица да движат крайници или протези и да пишат текстови съобщения само с мисли.

През септември миналата година Neuralink заяви, че набира пациенти с квадриплегия вследствие на увреждане на шийния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза (АЛС) за проучването, което нарече PRIME. "Първоначалната цел на нашия BCI е да предостави на хората възможността да управляват компютърен курсор или клавиатура само с помощта на мислите си", заяви компанията в публикация в блога си.

Мъск, който е инвестирал 100 млн. долара от собствените си средства в предприятието, направи широки твърдения за възможностите на импланта на компанията си. Освен че заяви, че той "ще позволи на човек с парализа да използва смартфон с ума си по-бързо, отколкото някой, който използва палците си", и "параплегиците да ходят отново", той предположи, че в крайна сметка той може да лекува слепота, шизофрения, депресия, аутизъм, затлъстяване и безсъние, а един ден да съчетае човешкото съзнание с изкуствения интелект.

Според доклад на Ройтерс от 2022 г. компанията за медицински изделия е била подложена на федерално разследване за евентуално малтретиране на животни в опита си да разработи имплант за хора. През февруари същата година се появяват съобщения, че повече от дузина примати са умрели или са били евтаназирани в резултат на изследванията на Neuralink. Според източници и документи, прегледани от изданието, общият брой на животните, убити в хода на изследванията на стартъпа от 2018 г. насам, вероятно е бил около 1500, включително около 280 прасета, овце и примати. Макар че опитите с животни остават стандартна практика в областта на медицината, източници, запознати с вътрешната работа на Neuralink, заявиха пред Ройтерс, че натискът на съоснователя да ускори разработването е довел до неуспешни експерименти и е увеличил броя на умъртвените животни над необходимото.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно