Канадската космическа агенция (CSA) наскоро разкри храните, които ще летят на борда на "Артемида 2" - първата човешка мисия до Луната от 53 години насам, когато тя ще излети през септември 2025 г. след неотдавнашно деветмесечно забавяне поради технически проблеми.

Начинът на хранене в Космоса е различен от този на Земята: трябва да контролирате всеки залък. Канадският астронавт Джереми Хансен обаче увери репортерите в централата на CSA, че не всички норми на хранене се пренебрегват. Той например не планира да натъпче цяла бисквита в устата си в името на чистотата.

"Не, това е просто здрав разум. Контролираш порциите си", казва Хансен в среща на 5 февруари, докато репортерите се смеят.

Към Хансен, първия неамериканец, летял до Луната, ще се присъединят командирът на НАСА Рийд Уайзман, пилотът на НАСА Виктор Глоувър (първият чернокож, напуснал ниска околоземна орбита) и специалистът на НАСА Кристина Кох (първата жена в подобна мисия).

При съставянето на менюто си квартетът ще използва някои традиции от Международната космическа станция (МКС). Въпреки че малкият космически кораб "Орион" не разполага със значителна кухня, на борда ще има стандартен набор от храни с корекции според вкуса или културните предпочитания на членовете на екипажа. Оттук и канадските бисквити с кленов сироп, които вече са летели на няколко мисии на МКС.

При избора на храни за Космоса CSA взе предвид фактори като "срок на годност, текстура, опаковка, съставки, възможност за приготвяне и лекота на консумация в космоса", съобщиха служители на Space.com в изявление, изпратено по електронна поща.
Обикновено астронавтите се хранят три пъти дневно и закусват по веднъж, като количеството на храната варира между 1900 и 3200 калории дневно в зависимост от теглото, пола и други специфични нужди.

От тези обсъждания бяха избрани следните продукти:

Канада е част от ръководеното от НАСА споразумение "Артемида", което установява мирни норми за изследване на Космоса. Повече от 30 държави са подписали споразуменията; Канада, някои членове на Европейската космическа агенция и няколко други държави доставят хардуер за целите на програмата "Артемида" на Луната, което позволява пряко участие. Хардуерът на Канада е роботизираната ръка Canadarm3 за бъдещата космическа станция на НАСА Gateway.

Снимка: Unsplash/CSA

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz