Режисьорите отдавна са очаровани от апокалиптичните астероиди и как би реагирал светът, ако някой от тях се насочи към нас. В блокбъстъра Armageddon от 1998 г. САЩ изпращат в Космоса група смелчаци, за да се справят с проблема, а в черната комедия Don’t Look Up от 2021 г. повечето хора предпочитат да игнорират проблема (макар че в този случай астероидът е метафора за изменението на климата).

Но какво всъщност ще се случи? Най-напред, надяваме се, че астрономите ще открият астероида навреме, в идеалния случай години преди да удари Земята, за да се даде на света време да спре удара му.

В САЩ НАСА разполага със собствена Служба за координация на планетарната защита, която се занимава с намирането, проследяването и оценката на риска, свързан с потенциално опасни астероиди. Във видеоклип експертът по планетарна защита на НАСА д-р Кели Фаст казва: "Важно е да открием астероидите, преди те да ни намерят, в случай че трябва да ги хванем, преди те да ни хванат".

"Ударът на астероид е единственото природно бедствие, което може да бъде предотвратено. Службата за координация на планетарната отбрана на НАСА подкрепя проекти за откриване и проследяване на астероиди и за изчисляване на техните орбити далеч в бъдещето.

Тя каза, че ако заплахата от астероид бъде открита години, а в идеалния случай и десетилетия предварително, би било възможно да се осъществи мисия за отклоняване. Тя добави: "Има няколко технологии и техники, които НАСА проучва, за да отклони астероид, който се стреми да се сблъска със Земята.

Една от тях е DART - тест за двойно пренасочване на астероид, - която тя изпробва през 2021 г. Тестът включваше удар на безпилотен космически кораб в малък астероид, за да се види дали астероидът може да бъде отклонен от Земята. Мисията беше успешна и НАСА планира да тества повече техники за отклоняване. Сред тях е техниката "гравитационен влекач", която включва позициониране на космически кораб до астероида и позволяване на гравитационното взаимодействие да издърпа астероида от орбитата му. НАСА работи и по техника, която използва йонен лъч, за да промени курса на астероида.

Космическата агенция, разбира се, не е единствената организация, която следи за потенциално опасни астероиди. В тази област работят хора от цял свят и много от тях са част от Международната мрежа за предупреждение за астероиди (IAWN).

Ако някой забележи смъртоносен астероид, който застрашава Земята, членът на групата ще сподели наблюденията си с мрежата на IAWN, за да провери откритията си и да оцени опасността.

Ако астероидът се насочи към САЩ, НАСА ще информира Белия дом и правителството на САЩ ще направи изявление за обществеността.

Ако астероидът е достатъчно голям, за да представлява международна заплаха, IAWN ще се свърже със Службата на ООН по космическите въпроси.

За да се счита за "потенциално опасен", астероидът трябва да е с диаметър около 140 метра или повече и да може да се доближи на 4.65 милиона мили от Земята (около половината от разстоянието между Земята и Слънцето).

Смята се, че в момента на Земята има около 2300 потенциално опасни астероида. Един от астероидите, към които учените са насочили вниманието си, е Бену, за който те твърдят, че има вероятност 1 към 2700 да се сблъска със Земята през 2182 г.

Ако това се случи, той може да нанесе удар със силата на 22 атомни бомби.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение