Останки от ракетата Falcon 9 на SpaceX ще отидат на непланирана удължена мисия следващия месец, когато приблизително 4-тонната купчина космически боклук ще създаде нов кратер от далечната страна на Луната, като се удари в нея с над 10 000 км/ч.

Бил Грей, любител астроном и разработчик на софтуер от щата Мейн, за първи път забеляза траекторията на терминала. Софтуерът му улови въздействието в орбитален модел и Грей работи с обсерватории по целия свят, за да събере допълнителни данни и да увеличи увереността си в прогнозата.

„С всички данни, които имаме, очакваме удар на 4 март 12:25:58 универсално време“, пише Грей в публикация в блога. Джонатан Макдауъл, друг водещ наблюдател на процесите в орбита и всичко около Земята в Космоса, потвърди прогнозата.

Ракетата беше изстреляна от Флорида през 2015 г., издигайки сателита Deep Space Climate Observatory в орбита, преди да продължи в собствената си доста нестабилна елиптична орбита.

Грей очаква ракетата да се разбие в лунната повърхност в кратер на име Hertzsprung, който е малко по-голям от щата Айова. Мястото е достатъчно отдалечено, така че ударът да не представлява заплаха за мисията Аполо или други места за кацане на космически програми.

Освен добавянето на нов пейзаж към тъмната страна на Луната има известни опасения, че може да въведе и неканени гости към нашия естествен спътник.

„Не се притеснявам от създаването на още един кратер на Луната“, пише Дейвид Ротъри, професор по планетарни геонауки в Отворения университет на Обединеното кралство, в The Conversation. „Тя вече има около половин милиард кратери с диаметър 10 метра или повече. Това, за което трябва да се тревожим, е замърсяването на Луната с живи микроби или молекули, които в бъдеще могат да бъдат сбъркани като доказателство за предишен живот на Луната.“

Това няма да е първият път, когато космически кораб се блъска в Луната, въпреки че Грей смята, че може да е първият път, когато това се случва неволно. Съвсем наскоро - през 2009 г. - NASA удари своя спътник за наблюдение на лунни кратери Lcross на повърхността в търсене на вода.

В случай на космическа ирония Грей посочва, че има един космически обект, който е добре позициониран, за да види новия сблъсък: Deep Space Climate Observatory, или същият сателит, който своенравната ракета изстреля преди седем години.

„С изключение на това, че е на около 600 000 километра и има тенденция да остане фокусиран върху Земята; не очаквам те да го завъртят настрани, за да наблюдават удар, който вероятно ще бъде твърде слаб, за да може да наблюдава така или иначе.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Това, което би било най-добрата снимка на НЛО, се оказа полет на SpaceX