Разрастващата се мегаконстелация сателити Starlink на SpaceX може да попречи на земната атмосфера да се възстанови.

В ново проучване изследователи от Университета на Южна Калифорния оценяват вредните последици от сателитите, които вкарват в горните слоеве на атмосферата вредни замърсители като алуминиеви окиси, докато изгарят по време на връщането си в атмосферата.

Според изследователите тези умиращи сателити могат дори да допринесат за "значително изчерпване на озона". Озоновият слой е "слънцезащитният крем" на Земята, който ни предпазва от прекалено многото ултравиолетова радиация от Слънцето.

Докато изследователите са се фокусирали основно върху замърсителите, отделяни от ракетите при изстрелването им, ние едва сега започваме да разбираме последиците от изгарянето в атмосферата на хиляди спрени от работа и неизправни сателити.

И това става все по-актуално, тъй като SpaceX вече е изстреляла почти 6000 сателита Starlink и планира да добави още десетки хиляди - орбитални амбиции, които сега вдъхновяват конкурентни сателитни съзвездия.

"Едва през последните години хората започнаха да мислят, че това може да се превърне в проблем", казва съавторът и изследовател на астронавтиката от Университета на Южна Калифорния Джоузеф Уанг в изявление. "Ние бяхме един от първите екипи, които разгледаха какви могат да бъдат последиците от тези факти."

Тъй като на практика е невъзможно да се получат точни данни за вида на замърсителите, които сателитите изпускат, когато се връщат обратно в атмосферата, учените могат само да оценят въздействието им върху околната среда.

Проучвайки как обичайните метали, използвани при конструирането на сателитите, взаимодействат помежду си, екипът изчислява, че само през 2022 г. присъствието на алуминий в атмосферата се е увеличило с почти 30%.

Те установяват, че 550-килограмов сателит генерира около 66 килограма наночастици от алуминиев оксид по време на излизане от атмосферата, които ще се носят в стратосферата до 30 години.

Ако куповете сателити на компании като SpaceX продължат да се развиват по план, нивата на алуминиеви оксиди в атмосферата могат да се увеличат със зашеметяващите 646% над естествените нива всяка година.

А това не вещае нищо добро, като се има предвид, че едва сега започваме да изучаваме това явление.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как изглежда един „полуфлагман“?