Отминаха времената, когато Tesla продаваше всеки автомобил, който можеше да се продаде току-що излязъл от завода. Сега сме на етап, в който компанията действително е направила твърде много автомобили. Автомобилният производител очевидно е наясно с това, като намалява цените на популярни модели като Model Y, тъй като наличностите се натрупват. Купувачите обаче не се хващат и сега автомобилният производител разполага с толкова много непродадени запаси, че както съобщава Sherwood News, те се съхраняват на площадки, които се виждат от Космоса.

През първото тримесечие на 2024 г. Tesla съобщава, че е произвела 433 371 автомобила. От тях 386 810 са били действително продадени. Това означава, че автомобилният производител разполага с допълнителни 46 561 автомобила, които не е продал. За това може да се обвини цялостното забавяне на продажбите на електрически превозни средства. Tesla също изигра роля за това.

„Основният фактор за това беше увеличаването на запасите поради несъответствие между производствата“, каза главният финансов директор на Tesla Вайбхав Танеджа за свободния паричен поток на компанията в размер на 2.5 млрд. долара (виновни са и разходите за компютри с изкуствен интелект). „Очакваме натрупаните запаси да се обърнат през второто тримесечие и свободният паричен поток отново да се върне на положителна стойност.“

Къде точно се намират всички тези хиляди Tesla?

Те просто стоят на паркинги. Използвайки снимки от SkyFi, пазар за сателитни изображения, сайтът успява да открие къде точно се съхраняват всички тези Tesla. Снимки, направени на тексаската фабрика на Tesla Gigafactory от произволен четвъртък през октомври 2023 г. и четвъртък от март 2024 г., показват, че парцелите около фабриката са от частично или почти пълни до напълно пълни в някои случаи.

Изглежда, че Tesla съхранява автомобили и на други места в страната. Сателитни снимки от Честърфийлд Мол в Сейнт Луис показват паркинг пред търговския център, който е запълнен с близо 500 автомобила. Дори търговският център в малкия град Морено Вали, Калифорния, се използва за съхранение на Tesla; наскоро наблюдавах няколкостотин автомобила Model Y, паркирани пред Sears. Така че, въпреки че Tesla все още продава стотици хиляди автомобили, изглежда, че марката не е толкова актуална, колкото беше преди.

Снимка: Unsplash

Виж още: Шестте неразгадани тайни на древните цивилизации