Екип от учени осъществи научен пробив с помощта на самолет, способен да превозва повече от 300 пътници, който се приземи в Антарктида, а авиаторите обявиха това за първо в света такова постижение. Boeing 787 Dreamliner успешно кацна на летището в Трол в сряда вечерта, докато локацията се къпеше под целодневната лятна слънчева светлина на Антарктида. Превозвайки 45-членен екип, съставен от изследователи и служители на Норвежкия полярен институт, организацията съобщи, че е успяла да пренесе 12 тона изследователско оборудване.

"Това е голяма операция и крайъгълен камък за въздушния трафик до Земята на кралица Мод", казва директорът на института Камила Бреке, като имаше предвид местоположението на изследователската им станция. "Приземяването на такъв голям самолет открива напълно нови възможности за логистика, което ще допринесе и за укрепване на норвежките изследвания в Антарктида."

Летището на Трол представлява 3000-метрова ивица и работи само между октомври и март, преди зимата да закрие слънцето за близо половин година.

Макар че кацането е обявено за забележително постижение, засега няма индикации, че се планират пътнически полети, тъй като институтът се фокусира върху подобряване на логистиката, за да стимулира своите изследвания. Групата заявява, че всяка година организира до 10 плавателни съда с различна големина до континента, но възможността за летене с много по-големи самолети би могла да намали броя на необходимите пътувания.

"Най-важното нещо са ползите за околната среда, които можем да постигнем, като използваме големи и модерни самолети от този тип за тролей", добавя Бреке. "Това може да помогне за намаляване на общите емисии и на екологичния отпечатък в Антарктида."

Директорът по логистиката на института Джон Гюлдал заяви, че на борда има пътници от няколко държави, които се отправят към други станции, което според него открива възможности за сътрудничество.

Norse Atlantic Airways, авиокомпанията, осъществила полета, заяви в изявление, че за компанията е "чест" да участва в пътуването.

"Това е исторически момент за Norse", заяви авиокомпанията. "Първият в историята B787 Dreamliner, който каца в Антарктида! За нас е изключителна чест да бъдем част от историята, отбелязваща един много специален етап за Norse."

Снимка: Unsplash

Виж още: Нова технология обещава да намали турбуленцията при полет с 80%