Компанията Blue Origin обяви екипажа за следващия си полет за космически туризъм New Shepard.

Разнообразният екипаж включва изследовател, финансиран от НАСА, професор, студент от университета, кардиолог и предприемачи, съобщи Blue Origin в изявление.

Съобщението е сигнал, че Blue Origin е готова да възобнови полетите, след като се справи с проблема, заради който капсулата при предишния полет с екипаж - NS-25 през май тази година - се приземи, използвайки само два от трите си парашута.

На борда на предстоящата мисия NS-26 ще бъдат Николина Елрик, Роб Ферл, Юджийн Грин, д-р Ейман Джахангир, Карсен Кичън и Ефраим Рабин.

Елрик е филантроп и предприемач, а Ферл е професор и директор на Космическия институт „Астреус“ към Университета на Флорида. Грийн е роден в Украйна и емигрира в САЩ през 1979 г., като прави кариера в областта на недвижимите имоти и финансите. Джахангир е кардиолог и доцент в Медицинския център на Университета Вандербилт, а Рабин е американско-израелски бизнесмен, филантроп и предприемач.

Според изявлението Кичън, която е студентка в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, ще стане най-младата жена, преминавала някога Линията на Карман. Линията на Карман, която е с височина 100 км, е често използвано определение за границата, от която започва космическото пространство.

Но тя не е единствената; НАСА и американската армия например дават отличие на астронавт на всеки, който се издигне над 50 мили (80 км). Осемнадесетгодишната Анастасия Майерс е най-младият човек, достигнал до Космоса по това определение, като се издига на 55 мили (88.5 км) по време на полет на Virgin Galactic през август 2023 г.

Снимка: Unsplash/Blue Origin

Виж още: Новата находка на Curiosity: жълти кристали на Червената планета