Нова поредица от проучвания се впуска в дълбочина в медицинските данни, събрани по време на космическата мисия Inspiration4 през 2021 г. Събраните данни показват, че само три дни в Космоса са били достатъчни, за да предизвикат промени в здравето на астронавтите, включително в техните тела и когнитивни функции.

Добрата новина тук, разбира се, е, че наблюдаваните промени са се обърнали скоро след завръщането на астронавтите на Земята. Това обаче продължава да подчертава рисковете, които хората поемат при излизане в Космоса. Вече знаем, че продължителният престой там може да доведе до загуба на костна плътност, но все още не знаем много за дългосрочните последици.

Това са неща, които също ще искаме да разберем, особено ако планираме да провеждаме по-дългосрочни мисии, при които астронавтите ще прекарват много по-дълго време в Космоса. Например пилотираната мисия на НАСА до Марс, на която се надяваме хората да бъдат в Космоса в продължение на няколко месеца. Разбирането на това как точно ще се отрази на здравето на астронавтите този дълъг престой ще бъде от жизненоважно значение, за да се гарантира, че ще можем да ги поддържаме здрави през целия процес.

Различните статии са публикувани в няколко различни списания, включително Nature, като част от проекта Space Omics and Medical Atlas (SOMA). Всички те помагат да се покажат промените, забелязани в когнитивните функции и телата на астронавтите на борда на мисията Inspiration4. Никой от участниците в мисията не е бил професионален астронавт. В този смисъл те са подходящи за проучване от медицинските изследователи, тъй като не бяха преминали през дългогодишното обучение, което обикновено получават астронавтите.

Членовете на екипажа участват в няколко експеримента, като събират проби от кръв, изпражнения, слюнка и урина. След това те позволиха данните да бъдат каталогизирани и изследвани, за да се види как са се променили телата им по време на мисията. Разбирането на точните промени, които настъпват в здравето на астронавтите по време на пътуването, е от жизненоважно значение за разширяване на усилията ни за изследване на Космоса.

То може също така да ни помогне да подготвим за експлоатация бъдещи космически станции като МКС, където ще могат да предоставят на учените на борда инструментите, от които се нуждаят, за да поддържат телата си в добра форма.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новите Samsung AI Neo QLED и OLED телевизори пренаписват правилата на играта