Учените продължават да напредват в електрониката, която може безопасно да наблюдава и лекува нашето здраве от вътрешността на тялото. За съжаление захранването на тези миниатюрни медицински устройства невинаги е лесно.

Вече има нов тип акумулаторна батерия, която може да помогне в това отношение. Изработена от напълно годни за консумация вещества, тя може да се разтвори безопасно в стомаха, след като свърши каквото трябва.

Прототипното устройство, очертано в ново проучване, работи при безобидни 0.65 волта и осигурява ток от 48 микроампера за 12 минути – в рамките на обхвата, необходим за захранване на малка електроника.

„Бъдещите потенциални употреби варират от ядливи вериги и сензори, които могат да наблюдават здравословните условия до захранване на сензори за наблюдение на условията за съхранение на храна“, казва старши автор Марио Кайрони, изследовател по молекулярна електроника в Италианския технологичен институт.

„Освен това, предвид нивото на безопасност на тези батерии, те могат да се използват в детски играчки, където иначе има висок риск от поглъщане.“

Създадена от разнообразен списък от съставки, това е първата функционална акумулаторна батерия, която може да се сервира като лека закуска. Неговите компоненти включват витамина рибофлавин за анода на батерията (неговия „отрицателен“ край) и добавката кверцетин като катод („положителния“ край). Електролитът (който генерира електрическия заряд) е направен от разтвор на водна основа, а сепараторът (който предотвратява късо съединение) е направен от нори, морските водорасли, които можете да намерите в суши ресторантите.

Активният въглен, често използван за лечение на отравяния, е включен за увеличаване на електрическата проводимост, докато външните контакти, които пренасят електричеството към друго устройство, са изработени от пчелен восък, свързан с декоративно злато за храни.

Никой не казва, че това е храна, достойна за звезда на Мишлен, но това, което ѝ липсва във вкуса, компенсира с потенциал.

Батерията поддържа заряда си доста в продължение на десетки цикли, въпреки че трябва да е извън тялото, за да бъде презаредена. Създаденият тук прототип е с размер около квадратен сантиметър, но екипът вече работи върху намаляването му.

„Всъщност ние вече разработваме устройства с по-голям капацитет и намаляваме общия размер“, казва Кайрони. „Тези разработки ще бъдат тествани в бъдеще и за захранване на ядливи меки роботи.“

Ако някога сте имали камера или друго устройство, имплантирано във вас, ще знаете, че тези сканирания – макар и изключително важни за откриване на болести – не са най-удобните изживявания. Това е една област, в която тази ядивна батерия може да помогне.

Друго потенциално приложение е в областта на мониторинга на качеството на храните: устройствата могат да се използват за проверка дали хранителните продукти са безопасни и отговарят на изискваните стандарти, докато всъщност са в храносмилателната система, преди устройството за наблюдение да бъде усвоено.

Всичко това все още е далеч, но изследователите зад прототипа се надяват, че тяхната работа ще доведе до по-нататъшно развитие в областта, с по-големи батерии, използвани за съхранение на енергия и електрически автомобили.

Снимка: Istituto Italiano di Tecnologia

Виж още: Батерия, захранвана с ядрени отпадъци, издържа хиляди години