Три космически кораба с екипаж се подготвят за големите си лунни мисии.

Капсулите Orion за лунните мисии Artemis 2, Artemis 3 и Artemis 4 се сглобяват в космическия център "Кенеди" на NASA във Флорида под ръководството на изпълнителя Lockheed Martin.

"Бъдещето на @NASA_Orion изглежда доста добре", написаха представители на Lockheed в Twitter в петък (14 юли) за трите космически кораба, всеки от които се очаква да превозва астронавти до Луната от края на 2024 г. или около това време.

Artemis 2 ще изпрати Orion на Луната през ноември 2024 г. с вече определен екипаж от четирима астронавти, докато все още очакваме информация за това кой ще лети на мисиите Artemis 3 и 4 за по-късно през десетилетието.

В състава на Artemis 2 влизат астронавтите на NASA Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Кох, както и астронавтът на Канадската космическа агенция Джереми Хансен. В "Артемида 3" и "Артемида 4" ще участват астронавти от NASA и Европейската космическа агенция.

Понастоящем се планира Artemis 3 да бъде изстреляна през 2025 г. или 2026 г., в зависимост от готовността на системата SpaceX Starship, която ще превози част от екипажа до повърхността. Ако настоящите графици се запазят, Artemis 4 ще бъде изстреляна по-късно през 2020 г.

Lockheed Martin има договор за доставка на космически кораби Orion за бъдещите мисии Artemis на Луната в рамките на няколко поръчки. През последните години поръчките за Artemis от 3 до 5 бяха на стойност 2.7 млрд. долара, а поръчката за Artemis от 6 до 9 е на стойност 1.9 млрд. долара. Представители на Lockheed Martin по-рано подчертаха, че изграждането на космическите кораби на групи им позволява компанията да реализира икономии на разходи чрез ефективност на производството.

На новата снимка не е показан космическият кораб Orion за Artemis 1, който в края на миналата година извърши пътуване без екипаж до лунната орбита, за да се подготви за тези човешки мисии. Не се вижда и първият произведен за Космоса Orion, който обиколи Земята през 2014 г. по време на изпитателен полет.

NASA и още 26 държави са подписали споразумението Artemis, което има за цел да установи норми за мирно изследване на Луната. Канада и Европейската космическа агенция са поели ангажимент да осигурят хардуер за Artemis и планираната космическа станция Gateway, която NASA планира на Луната през 2020 г.

Снимка: NASA

Виж още: Ето как Китай ще стъпи на Луната до 2030

 

 

Тагове: