Китай разкри няколко подробности за амбициозния си план да стъпи на Луната.

В края на май китайските космически служители обявиха намерението си да приземят тайконавти на Луната до 2030 г., а миналата седмица благодарение на инженер от Китайската пилотирана космическа агенция стана ясно какви са плановете в това отношение.

Концепцията на мисията включва две изстрелвания на ракети, съобщава Ройтерс, като се позовава на китайски държавни медии, които отразяват презентацията на инженера на космическа конференция в град Ухан. Едното от тези изстрелвания ще изведе на повърхността лунен модул, а другото ще изпрати тайконавти в небето.

"Планът за двойна ракета ще преодолее дългогодишната технологична пречка пред Китай да разработи тежка ракета, която да е достатъчно мощна, за да изпрати както тайконавти, така и спускаема сонда", написа Ройтерс.

Спускаемият апарат и космическият кораб с екипаж ще се срещнат в лунната орбита. Тайконавтите ще се преместят в спускаемия апарат и след това ще се спуснат на лунната повърхност, където ще извършват различни научни дейности и ще съберат лунни проби.

След това спускаемият апарат ще отведе изследователите обратно до лунната орбита, където те ще се качат отново на борда на първоначалния си космически кораб, за да се върнат на Земята, съобщи Ройтерс. Не е ясно колко астронавти ще летят по време на мисията.

Кацането на Луната няма да е еднократно, ако всичко върви по план за Китай. Страната има за цел да изгради изследователски пункт с екипаж на Луната през 2030 г. - мащабен проект, в който Русия участва като партньор.

NASA има собствени планове за създаване на лунна база; това е една от основните цели на програмата "Артемис" на агенцията.

Първата мисия на тази програма, Artemis 1, изпрати капсула "Орион" без екипаж до лунната орбита и обратно в края на миналата година. Следващата, Artemis 2, е планирана да изстреля четирима астронавти около Луната в края на 2024 г.

Artemis 3 ще приземи астронавти близо до южния полюс на Луната на борда на кораба Starship на SpaceX, който NASA избра за първия лунен модул на програмата. Това кацане е планирано за края на 2025 г. или 2026 г.

NASA и Китай не работят заедно по големи космически проекти. От 2011 г. насам американското законодателство забранява на американската космическа агенция, както и на Службата за научна и технологична политика на Белия дом, да си сътрудничат с китайските си колеги в областта на космическите дейности, освен ако Конгресът не е одобрил такива партньорства предварително.

Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха доказателства за наличие на органична материя на Марс