Историята на Космоса е история на сблъсъци.

Понякога метеор пада през земната атмосфера и се блъска в кучешка колиба. Понякога звездите се блъскат една в друга, и то яростно. Друг път две ослепителни спирални галактики се сблъскват.

Телескопът Gemini North на Хаваите, разположен на върха на извисяващия се вулкан Мауна Кеа, наскоро засне брилянтен изглед на галактиките NGC 4568 и NGC 4567, преди да се сблъскат. В изображението спиралните обекти все още са почти незасегнати, докато се приближават един към друг - техните блестящи центрове са на около 20 000 светлинни години.

„Тези спокойни условия обаче ще се променят“, се казва в изявление на Националната оптично-инфрачервена астрономическа изследователска лаборатория (NOIRLab), която управлява някои големи телескопи в САЩ.

Какво се случва след това?

След милиони години двете галактики ще се слеят. Всъщност, тъй като светлината от тези далечни галактики отнема около 60 милиона години, за да стигне до нас, знаем, че това сливане вече е започнало. Но от нашата гледна точка на Земята, техните колосални гравитационни сили ще предизвикат необичайни промени, докато галактиките изкривяват и произвеждат изобилие от нови звезди, обяснява NOIRLab. Това ще бъде дълъг процес на смесване от 500 милиона години. Крайният продукт, според интензивни галактически наблюдения и компютърни симулации, ще бъде единична „елипсовидна галактика“, която може да бъде сферична или може би да изглежда по-скоро като смачкана сфера.

Такива сливания на ослепителни спирални галактики са често срещани в Космоса. Нещо такова дори ще се случи и на нас.

„Това сливане е и предварителен преглед на това, което ще се случи, когато Млечният път и неговият най-близък голям галактически съсед галактиката Андромеда се сблъскат след около 5 милиарда години“, пише NOIRLab.

Снимка: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA

Виж още: Вървим към шестото масово изчезване на видове от планетата