Планинарството не е за всеки. То е красиво занимание, но изисква упоритост и постоянен начин на придвижване. Най-малкото, това може да бъде един от най-евтините начини да изпитате неуловимото чувство на зелено спокойствие. С туристическите панталони с екзоскелет MO/GO пътешествието из планините става все по-механично, но пък и доста скъпо. За този чифт панталони с турбокомпресор ще трябва да се бръкнете с 4500 долара, ако пoбързате. По-късно ще ви струва 5000 долара.

Моделът MO/GO (съкращение от Mountain Goat) е съвместна разработка на утвърдените производители на облекло за дейности на открито Arc'Teryx и технологичния стартъп Skip. Помните ли концепциите за панталони с екзоскелет на Samsung? Тези са нещо подобно, макар че първият търговски продукт на Skip и Arc'Teryx прикрива всички тези ярки метални части с вече скъп чифт дизайнерски туристически панталони. Според компанията MO/GO трябва да ви подсили с 40% повече.

Какво означава това?

Екзоскелетът отнема голяма част от тежестта на коляното, омекотява стъпките и изхвърля крака напред при преодоляване на наклон.

Тези панталони обещават да ви превърнат в най-ефективния киборг турист в света. И всеки, който ви срещне по пътеката, също ще го разбере. Във всеки крачол влизат по две презрамки, а 3-часовият захранващ пакет се намира на линията на колана точно над задните ви части.

MO/GO е чифт панталони Arc'teryx Gamma с маншети за щракване на екзоскелетните бедра от въглеродни влакна на Skip от външната страна на всеки крак, които трябва да въздействат на четириглавите и подколенните ви мускули. Компаниите твърдят, че всяка връзка тежи 2 килограма, като панталоните като цяло тежат 7 килограма, но вместо да добавят тегло, раменете абсорбират удара от всяка стъпка - достатъчно, за да накарат потребителите да се чувстват „с 12 килограма по-леки“.

Само за контекст - обикновен чифт мъжки панталони Arc'teryx Gamma струва 200 долара на уебсайта на компанията, така че вече можете да кажете колко голяма част от цената на MO/GO се определя от технологията му. На сайта на Skip можете да видите вътрешен поглед върху това как се въртят двигателите всеки път, когато потребителят повдигне коляното си. Предполага се, че панталоните имат вграден алгоритъм, който се справя по различен начин със стълби или стръмен наклон. Не се контролират и с приложение. Вместо това на панталоните има три бутона: превключвател за включване/изключване, както и превключватели за „по-малко помощ“ и „повече помощ“.

Основателите на Skip първоначално са били част от Google. Главният изпълнителен директор на Skip Кетрин Зеланд заяви пред TechCrunch, че в края на 2023 г. „започна да става ясно, че няма да има смисъл това да бъде проект в рамките на Alphabet“. Първоначално тя е била ръководител в проектите „X“ на Google, които са включвали няколко екзоскелетни арматури за крака. Те бяха обявени главно като инструменти за увеличаване на работниците, извършващи ръчен труд, или за подпомагане на тези с проблеми с мобилността. Зеланд е набрала 6 млн. долара, за да отдели Skip от компанията майка на Google - Alphabet.

Arc'teryx организира осемчасови наеми за MO/GO на стойност 80 долара в Канада и западната част на САЩ за ентусиасти, които искат да ги изпробват.

Снимка: Unsplash/Skip

Виж още: Наноботи ще разширят милион пъти капацитета на изкуствения интелект към 2045 година