Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че до края на 2024 г. Tesla ще разполага с хуманоидни роботи в „ограничено производство“ за вътрешна употреба в компанията. Автомобилният производител ще има роботите в масово производство за други компании през 2026 г., изрази надеждата си Мъск в публикация в платформата за социални медии X.

През април Мъск беше казал, че роботът на Tesla, наречен Optimus, ще може да изпълнява задачи в завода до края на тази година и може да бъде готов за продажба още в края на 2025 г.

Хуманоидните роботи се разработват от няколко години от японската компания Honda и Boston Dynamics на Hyundai Motor. Компаниите залагат на тях, за да посрещнат потенциалния недостиг на работна ръка и да изпълняват повтарящи се задачи, които могат да бъдат опасни или досадни, като логистика, складиране и производство.

В миналото Мъск не е успявал да изпълни смелите си обещания пред Уолстрийт.

През 2019 г. той заяви пред инвеститорите, че до 2020 г. Tesla ще разполага с мрежа от автономни автомобили роботакси. Миналата седмица той даде сигнал, че представянето на роботаксито ще отнеме повече време, като заяви, че е поискал „важна промяна в дизайна“ на предната част на автомобила.

Tesla пусна първото поколение на своя робот Optimus, наречен Bumblebee, през септември 2022 г. Тази година компанията публикува видеоклип на второто поколение на двукракия робот, който сгъва тениска в предприятието на фирмата.

През последните месеци Мъск се насочи към изкуствения интелект, софтуера за автономно шофиране, роботаксита и робота Optimus на фона на намаляващото търсене на електромобили, които съставляват повече от 80% от тримесечните приходи на Tesla.

Tesla ще отчете резултатите си за второто тримесечие тази седмица, като Уолстрийт очаква маржовете да достигнат повече от петгодишно дъно, но фокусът ще бъде насочен и към амбициозните планове на Мъск за роботизирани оси и продукти с изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: В космическия мрак около Земята могат да се крият мистериозни комети