Изкуственият интелект несъмнено е най-голямата технологична тема през последното десетилетие, като в тази област се влагат умопомрачително големи ресурси от компании като Google, OpenAI и Microsoft. Въпреки това резултатите досега са малко смесени. Отговорите на Google с изкуствен интелект често са направо глупави (и между другото стоят зад 50-процентното увеличение на емисиите на парникови газове на компанията през последните пет години), изображенията и видеоклиповете с изкуствен интелект са пълни с очевидни грешки, а чатботовете... е, те са малко по-добри, но все пак са просто чатботове.

Един човек обаче е предвидил както това ниво на интерес, така и някои елементи от начина, по който се развива ИИ. The Guardian публикува ново интервю с Рей Курцвейл, футурист и компютърен учен, известен най-вече с книгата си от 2005 г. "Сингулярността е близо", в която "сингулярността" е сливането на човешкото съзнание и ИИ. Курцвейл е авторитет в областта на изкуствения интелект, а настоящата му длъжност е забележителна: той е "главен изследовател и визионер на изкуствения интелект" в Google.

Книгата му прогнозира, че ИИ ще достигне нивото на човешкия интелект до 2029 г., а голямото сливане на нашите мозъци с ИИ ще се случи около 2045 г. Сега той се завръща с продължение, наречено "Сингулярността е още по-близо" - заглавие, което не се нуждае от много обяснения. Тя носи доза от това, което някои могат да нарекат технофутуризъм, докато други може би предпочитат термина дистопична лудост.

Курцвейл поддържа прогнозите си от 2005 г. и смята, че 2029 г. е точна дата както за "интелигентността на човешко ниво, така и за изкуствения общ интелект (AGI) - което е малко по-различно. Интелигентност на човешко ниво обикновено означава изкуствен интелект, който е достигнал способностите на най-квалифицираните хора в дадена област, а до 2029 г. това ще бъде постигнато в повечето отношения". Той смята, че може да има няколко години след това, когато ИИ няма да може да надмине "най-добрите хора в няколко ключови умения като писане на сценарии, които печелят награди "Оскар", или генериране на дълбоки нови философски прозрения", но в крайна сметка "ще го направи".

Истинският кошмар идва с идеята на Курцвейл за сингулярността, която той разглежда като нещо положително и за която прави някои абсолютно безумни твърдения. "Ние ще бъдем комбинация от нашата естествена интелигентност и нашата кибернетична интелигентност и всичко това ще бъде събрано в едно. Това ще стане възможно благодарение на мозъчно-компютърните интерфейси, които в крайна сметка ще бъдат наноботи - роботи с размерите на молекули, - които ще влизат неинвазивно в мозъка ни през капилярите. До 2045 г. ще разширим интелигентността си милион пъти и това ще задълбочи нашата информираност и съзнание."

Визионерът на тема ИИ признава, че "хората казват: "Не искаме това", а след това заявява: "Те си мислеха, че не искат и телефони!" Курцвейл се връща към темата за телефоните, когато обсъжда достъпността и идеята, че напредъкът в областта на ИИ ще бъде от полза за богатите: "Когато мобилните телефони бяха нови, те бяха много скъпи и също така бяха слабофункционални. Сега те са много достъпни и изключително полезни. Около три четвърти от хората в света имат такива. Този проблем отпада с течение на времето".

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята