След няколко притеснителни наблюдения на НЛО, които в момента се разследват от Пентагона, изследователите анализираха данните и установиха, че цифрите просто не съвпадат.

Директорът на Службата за разрешаване на аномалии във всички области на Пентагона Шон Кирпатрик и известният харвардски астроном Ави Льоб са насочили вниманието си към "високоманеврените" неидентифицирани въздушни явления (НВД) или НЛО в рамките на неотдавнашно разследване.

Техните открития, публикувани в проучване, което все още не е рецензирано, са едновременно повдигащи притеснение и отрезвяващи.

Макар че в статията се отделя доста време за разсъждения как и защо извънземен разум или може би просто негови елементи биха се озовали в задния ни двор, по-важните изводи са заключенията относно физиката, свързана с наблюденията.

Накратко, Кирпатрик и Льоб разглеждат триенето, което би трябвало да се създаде между бързо движещ се НЛО и заобикалящите го въздух и вода, като тези, които са известни от първоначалните видеоклипове, публикувани от Пентагона, които озадачиха военноморските летци, които ги забелязаха.

Приемани за чиста монета, наблюденията на "високоманеврени" НЛО наистина изглежда не се подчиняват на законите на физиката, тъй като в резултат на възникналото триене би трябвало да се създаде "ярко оптично огнено кълбо". Това огнено кълбо от своя страна би трябвало да остави и радиосигнал, който да може да бъде засечен с радар - но такъв не е забелязан.

Означава ли това, че НЛО са извънземен кораб, съставен от някакъв непознат за хората материал без триене? Това е много по-малко вероятно. Според Кирпатрик и Льоб има много по-прозаично обяснение: инструментите, използвани за наблюдение на НЛО, просто са били неподходящи.

"Липсата на всички тези признаци би могла да означава неточни измервания на разстоянието (и оттам изведена скорост) за сензорите на един обект", пишат те. "Типичните наблюдения на НЛО са твърде далеч, за да се получи изображение с висока разделителна способност на обекта, а определянето на движението на обекта е ограничено от липсата на данни за разстоянието."

За съжаление, ако това е обяснението, идващо от Льоб, чиито теории се смятат от някои учени за малко "извънземни" в стил Фокс Мълдър в "Досиетата Х", е особено малко вероятно да наблюдаваме извънземна цивилизация, която ни идва на гости.

Астрономът от Харвард постоянно повдига дискусии, влиза в заглавията на вестниците и като цяло предизвиква спорове заради смелите си твърдения и също толкова смелите си начинания в стремежа си да разкрие дали извънземните някога са идвали на гости или не. Така например Льоб предположи, че е възможно в нашата Слънчева система да има до четири квинтилиона извънземни космически апарата, и настоя, че мистериозният междузвезден астероид, наречен "Умуамуа", може да е бил извънземна сонда.

Въпреки че Льоб вярва, че истината е някъде там, що се отнася до някои от тези "силно маневрени" наблюдения, той смята, че ще са ни необходими по-надеждни и точни измервания, преди да направим окончателни заключения.

"Ако някои от наблюдаваните скорошни мистерии са с извънземен произход", пишат Льоб и Кирпатрик, "съществуват някои практически ограничения за тълкуването на наблюдаваните и измерените данни, произтичащи от ограниченията, основани на физиката."

Снимка: Unsplash

Виж още: Биометрични устройства с данни на американските военни се продават в eBay