Колкото повече учени го изучават, толкова по-странен става Уран. 

Коя е най-новата загадка, която да добавим към репертоара на планетата? Астрономи откриха рентгенови лъчи, идващи от този странен свят - и докато част от сигнала може да бъде отразена емисия от Слънцето, някои изглежда идват от самата планета, се казва в изявление на NASA.

Това показва ново проучване, което анализира наблюденията на Уран, събрани от рентгеновата обсерватория Chandra на NASA между 2002 и 2017 г. Много обекти от Слънчевата система излъчват рентгенови лъчи - всички от Венера до Сатурн, до спътниците на Юпитер, пишат учените в статия, описваща своите изследвания. Всъщност от планетите на Слънчевата система в списъка липсват само малко изучените Уран и Нептун.

Екипът от астрономи е особено привлечен от идеята да изследва Уран с рентгенови лъчи, защото подреждането на планетата е доста объркано: тя лежи отстрани, а оста на нейното магнитно поле е наклонена както от орбиталната равнина, така и от оста на въртенето. Изкривените оси могат да предизвикат особено сложни полярни сияния, които могат да излъчват рентгенови лъчи.

Затова учените решиха да разгледат оскъдните наблюдения на Уран от Chandra - общо три сегмента от данни, един от август 2002 г. и два от ноември 2017 г. Наблюденията от 2002 г. и 2017 г. също идват от различни инструменти на телескопа, а в данните за 2017 г. изследователите не могат ясно да отбележат кои рентгенови лъчи идват от самата планета и кои от другаде от полето на детектора.

Всичко това означава, че учените, както обикновено, се нуждаят от повече наблюдения. Но според изследователите и двете бази от данни показват рентгенови емисии от странната планета - и то повече, отколкото би могло да се очаква единствено от атмосферата, разсейвайки рентгеновите емисии от Слънцето.

Ако някои от рентгеновите лъчи, открити от изследователите, наистина идват от самия Уран, а не от отразени емисии от Слънцето, може да имаме няколко явления. Пръстените на Сатурн произвеждат рентгенова флуоресценция, когато са ударени от заредени частици от Слънцето, а двата комплекта пръстени на Уран могат да направят същото. Трети вариант е, че рентгеновите лъчи могат да идват от полярни сияния на Уран, както правят на Юпитер, въпреки че учените не са сигурни какво би предизвикало самите полярни сияния.

Снимка: NASA/CXO/University College London/W. Dunn et al; Optical: W.M. Keck Observatory

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?