Според учени в атмосферата на Слънцето се е отворила гигантска дупка с размерите на 60 планети с размерите на Земята.

Тъмната зона е известна като коронална дупка и се намира в най-външната част на повърхността на Слънцето, известна като корона. Тя е заснета от Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА между 2 и 4 декември.

Короналните дупки - които въпреки името си всъщност не са дупки в повърхността на Слънцето - са по-хладни области на гигантската звезда, които изглеждат по-тъмни на ултравиолетови и рентгенови изображения в сравнение с по-ярките околни области, които са по-горещи и по-плътни.

Слънцето по същество е като гигантски магнит. То е изградено от нещо, наречено плазма - газ, който е толкова горещ, че атомите се разделят на положително заредени йони и отрицателно заредени електрони, които могат да се движат отделно един от друг.

Когато тези частици се движат много бързо, те създават магнитни полета, които се преплитат помежду си и се връщат обратно в Слънцето. Короналните дупки обаче са области в огромната звезда, в които магнитните полета не се връщат обратно в Слънцето.

Вместо това магнитното поле в тези области изтича от атмосферата на Слънцето в Космоса и това означава, че те са с по-ниска температура и плътност. Въпреки тревожния си вид короналните дупки не са нещо, за което да се притеснявате, и всъщност не могат да се видят с просто око.

Експертите смятат, че последното забелязано явление може да доведе до т.нар. геомагнитна буря, която може да доведе до радиозатъмнения и полярни сияния, които са естествена поява на цветна светлина в небето.

Тази буря обаче не се оказа толкова мощна, колкото учените смятаха, че ще бъде.

Не е известно точно колко време ще продължи появата на дупката, но според експертите тя може да се задържи по-дълго от едно завъртане на Слънцето, което е 27 дни. Очаква се скоро регионът, в който съществува новооткритата коронална дупка, да се завърти далеч от Земята.

Снимка: Unsplash

Виж още: Материал от ДНК и стъкло е 4 пъти по-могъщ от стоманата

 

Тагове: