Двукракият робот Atlas на Boston Dynamics придоби още по-впечатляващи нови умения.

Експертът по паркур показа уменията си за решаване на проблеми във видеоклип, озаглавен Atlas Gets a Grip, пуснат от производителя на роботи. В него ботът навигира с лекота в макетна строителна площадка и дори хвърля торба с инструменти на строителен работник, стоящ върху някакво скеле.

Atlas не спря дотук. След като изпълни задачата си, роботът без усилие направи задно салто с усукване.

Разбира се, видеоклипът почти сигурно е бил обстойно репетиран и внимателно програмиран предварително, но въпреки това е още една впечатляваща демонстрация на усърдното и атлетично механизирано двуного на компанията.

Тази последна каскада има за цел да демонстрира как Atlas всъщност може да бъде полезен.

„Ние не просто мислим как да накараме робота да се движи динамично през околната среда, както направихме в Parkour and Dance“, каза ръководителят на екипа на Boston Dynamics за Atlas, Скот Куиндерсма във видео зад кулисите, като се позовава на предишни видеоклипове с участието на Atlas, които компанията беше показвала през годините.

„Сега започваме да пускаме Atlas да работи и да мислим как роботът трябва да може да възприема и манипулира обекти в своята среда“, добави той.

Компанията вече е започнала да продава на клиенти два от своите роботи, наречени Stretch и Spot. Първият е складов робот с една ръка на колела, докато вторият е четириног робот, който вече е бил изпратен да наблюдава строителни обекти, да помага на пожарникарите и дори да обикаля около площадката за изстрелване на SpaceX.

Куиндерсма твърди във видеото, че изправените роботи могат да се справят добре в производствени, фабрични и строителни настройки - „пространства, които традиционно са проектирани за хора“.

Но както ръководителят на екипа по управлението на Atlas Бен Стивънс призна в прессъобщение, те все още са „далече“ от хуманоидни роботи, които могат да поемат ръчен труд и потенциално опасни задачи.

„Манипулацията е широка категория и имаме още много работа“, добави той. „Но това дава кратък поглед накъде отива тази област.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.