Стандартът за безжично зареждане Qi съществува за поддръжка на смартфони и други устройства от 15 години, като стартира през 2008 г. Днес като част от CES 2023 Консорциумът за безжично захранване обяви, че Qi ще се оттегли, заменен от новия стандарт Qi2.

В своето прессъобщение Пол Струсакер, изпълнителен директор на Консорциума за безжично захранване, заяви, че както потребителите, така и търговците на дребно са били объркани относно текущия стандарт Qi. По-конкретно някои не знаеха разликата между устройство, което наистина е Qi сертифицирано, и такова, което не е, но твърди, че работи с Qi устройства. Той заяви, че това ще се промени с Qi2, като каза: „Qi2 ще бъде глобалният стандарт за безжично зареждане и ще предостави на потребителите и търговците на дребно тази увереност“.

Една от големите промени е, че Qi2 (което според консорциума се произнася chee two) ще използва технология, разработена от Apple за своите MagSafe безжични зарядни за iPhone и останалите аксесоари. MagSafe, пуснат в настоящата си форма с iPhone 12 през 2020 г., използва магнити, поставени в кръгова схема около намотката за безжично зареждане. Това позволява на поддържащите технологията iPhone апарати да щракнат гърба си върху подложка за безжично зареждане.

В прессъобщението Консорциумът за безжично захранване казва, че Magnetic Power Profile на устройства, поддържащи Qi2, ще гарантира, че телефоните със стандарта ще се заключват перфектно с подложки за безжично зареждане. Това също трябва да подобри трансфера на енергия и ефективността. Освен това телефоните няма да се ограничават само до свързване към зарядно устройство на равна повърхност. Можете да очаквате първите смартфони и подложки за зареждане да бъдат пуснати в продажба със стандарта Qi2 до края на 2023 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Умните часовници и носими джаджи са следващите кандидати за универсално зарядно