НАСА изпробва автономните минилуноходи, които скоро ще летят до Луната и ще картографират лунната повърхност.

Роувърите са част от технологична демонстрация, наречена Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration (CADRE), която има за цел да покаже, че група роботизирани космически апарати могат да работят заедно без пряк човешки контрол. НАСА взе роувърите с размер на куфарче за тестово шофиране през марсианския двор в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на агенцията, за да симулира пресечения терен, с който те ще се сблъскат на Луната.

Поредицата от тестове, извършени през август 2023 г. с помощта на два пълномащабни развойни модела, докато космическите апарати все още бяха в процес на изграждане, потвърди, че минироувърите CADRE са в състояние да се движат в унисон и да коригират координирания си път, за да избегнат препятствия, се посочва в изявление на НАСА.

Роувърите ще се захранват от слънчеви панели и ще бъдат оборудвани с камери, сензори и радар за проникване в земята, за да картографират лунната повърхност в 3D формат. По време на тестовото шофиране през август 2023 г. само един от моделите на роувъра беше оборудван с поставка за слънчеви панели. Другите два можеха да разчитат взаимно нивата на батериите си, за да определят кога е необходима почивка, за да заредят слънчевите си панели, преди да продължат съвместния си поход.

Допълнителните тестове включваха нощни пътувания в Mars Yard в Южна Калифорния под големи прожекторни лампи, за да се симулират екстремните сенки и осветление, с които луноходите ще се сблъскат през лунния ден, заявиха представители на НАСА в изявление този месец.

След тестовете на Mars Yard през ноември 2023 г. луноходите бяха подложени на вибрационни и термични тестове, за да се гарантира, че хардуерът им ще издържи пътуването до Луната. Роувърът беше притиснат към специална "разклащаща маса", която вибрира интензивно в различни посоки. Той беше поставен и в термична вакуумна камера, която симулира безвъздушните условия в Космоса и неговите екстремно високи и ниски температури.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.

Тагове: